Rotterdammers maken Rotterdam

Rotterdammers over wat zij gers vinden aan hun stad

Marcel Jongmans Tekst
Marc Heeman Beeld

“Voor mij is de Kuip een bijzondere plek in Rotterdam. Mijn vader, een echte barbier op Zuid, nam mij op jonge leeftijd mee naar het voetbal. Mooie herinneringen. Maar ook bitterzoet. Tijdens de wedstrijd Feijenoord-Ajax is mijn vader dertig jaar geleden op de trappen van het stadion gestorven aan een hartaanval. Die uitslag vergeet ik nooit meer: 2-2.”

Fred Takkenberg, leraar.

“Voor mij is het gebied aan de Veerhaven echt gers. Het heeft de sfeer van oud geld om zich heen hangen. Oude stenen, oude scheepvaartkantoren van waaruit Rotterdam is gemaakt tot wat het nu is. Maar als je je dan omdraait dan zie je de toekomst. Ook gers: de Kop van Zuid. Het geeft zicht op wat je kunt bereiken als je positief denkt en aan de slag gaat.”

Willem Ravestein, zelfstandig ondernemer. 

“Als je de Kuip verlaat nadat Feyenoord heeft gewonnen en je stapt in de tram richting stad. Dat vind ik echt het allermooiste plaatje. Onbeschrijfelijk mooi. Een ‘wauw’-gevoel. Dat is echt Rotterdam. Willekeurige gebouwen of gebieden die niet bij elkaar passen, maar wel bij elkaar horen. Ik verbaas me nog iedere dag. Rotterdam blijft gaaf.”

Sjanne Vlug, student.