Kloppend hart van Rotterdam

ROT.plek, de enige echte huiskamer van Rotterdam

Klaas Daane Bolier Tekst
gers! rotterdam Beeld

Gers! heeft de handen ineen geslagen met Ketelbinkie Koffie en runt tot met 30 april 2015 een pop-up aan de Rochussenstraat 3 (hoek Eendrachtsplein). Zin in een bakkie met een kaakie of een lekkere gerse boterham voor de lunch? Dan ben je van woensdag tot en met zaterdag bij ROT.plek aan het juiste adres.

Tekst: Klaas Daane Bolier

In een leeg kantoorpand is sinds vier weken de gezellige, groene pop-up ROT.plek gevestigd. ROT staat – hoe kan het ook ander – voor Rotterdam. Net als de groene accenten. “We waren al een tijdje op zoek naar een plek voor de makers van Gers!”, vertelt Wouter van Lieburg, een van de initiatiefnemers. “Een soort bedrijfskantine. Gers! is natuurlijk geen echt bedrijf. Daarom werken alle makers op een andere plek verspreid over de stad. Terwijl het juist zo leuk is om elkaar te ontmoeten en ideeeën uit te wisselen. Hier kun je rustig werken of iemand interviewen. Maar ROT.plek is veel meer dan dat. Zie het als een huiskamer voor iedere Rotterdammer die zin heeft in een bakkie of thee of een lekkere lunch.”

Kringloop en steigerhout

Een snelle blik vanaf de straat door de grote ramen verraadt niet gelijk dat het hier slechts een tijdelijk etablissement betreft. De inrichting is zeker niet overdadig, maar oogt eerder strak. “Vrijwel alles komt uit de kringloopwinkel”, zegt Stefan Vermeer, van Ketelbinkie. “Die tafels zijn hier ter plekke in elkaar gezet van steigerhout. En het leuke is, door een van de makers van Gers!, fotograaf Marieke Odekerken”, en hij wijst naar de twee grote vergadertafels achterin de zaak waar twee flexwerkers hun laptops hebben uitgestald.

Mariakaakje

Wie alleen komt voor een koffie, kan zitten aan een van de examentafeltjes. Elk op een eigen kleedje. Het Mariakaakje dat je erbij geserveerd krijgt, maakt het compleet. Daarna nog honger? Geen probleem. ROT.plek voert een kleine kaart met snacks, taart, lunch en snoep.

Bij oma

Maar het allermooiste is de bonte verzameling koffiekopjes. Je waant je zo weer terug bij je oma aan de keukentafel. Ieder bakkie een ander koppie. ROT.plek doet zijn naam dus geen eer aan. Het is een prima plek om wat rond te hangen, een bakkie te doen of een paar uur te werken. Je kunt er in ieder geval tot 30 april terecht. Daarna is het lot van ROT.plek onzeker. “We hopen dat we hier langer kunnen blijven zitten”, vertelt Wouter. “Maar dat hangt allemaal af of en wanneer Woonstad Rotterdam, waarvan wij het pand in bruikleen hebben, een nieuwe huurder vindt. Dat hoort ook bij een pop-up.” Wellicht ‘popt’ hij dan weer ergens anders in stad ‘up’.

ROT.plek

Woensdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Adres: Rochussenstraat 3 (hoek Eendrachtsplein)