Wie zich drie mannen aan een tafel voorstelt, omringd door flesjes en vloeistoffen, van het ene potje in het andere druppelend; het beeld klopt. In het begin dachten ze nog in een paar maanden tijd een parfumbedrijf op poten te hebben, maar de realiteit bleek weerbarstig. “Wat wil je, als je alles zelf doet?”, lacht Boris hartelijk.
Het idee ontstond toen Boris op vakantie een peperdure fles parfum kocht. Waarom is dit zo prijzig?, vroeg hij zich af. Een snelle zoektocht gaf antwoord: minder dan 1 procent van de prijs zit in ingrediënten; de rest gaat op aan flitsende verpakkingen en peperdure marketing. “De prijs-kwaliteitverhouding klopt niet, en duurzaam is het al helemaal niet.”
In het diepe
Boris wilde het anders doen en ging met dat idee naar Bernhard, een jeugdvriend met een succesvol barbiersimperium in Parijs. “Ik dacht eerst dat het iets voor barbershops kon zijn”, vertelt Boris. Bernhard herinnert zich hun beginperiode. “Hij kwam met een geur uit Dubai aanzetten, die stonk enorm! Dat was twee jaar geleden. Vanaf dat moment hebben we lang lopen kloten”, lacht hij.
Max, een goede vriend én strategisch sterk, sloot zich aan en hielp de chaos structureren. Samen bedachten ze een plan: een herbruikbare case, navullingen en geuren van topkwaliteit van een toonaangevend parfumhuis uit Grasse, de parfumhoofdstad van de wereld. En dat alles op een duurzame manier. “Het gros van de kosten zit in de verpakking. Door de case en verstuiver herbruikbaar te maken, kunnen we de prijs verlagen en nadruk leggen op de ingrediënten. Tegelijk maken we het proces duurzamer. Waarde en duurzaamheid kunnen samen, en zo wordt premium parfum toegankelijker. Grote merken richten zich op exclusiviteit; wij kiezen voor inclusiviteit.”
Geen compromis
“Een parfumbedrijf begint natuurlijk met een geur. Of beter gezegd: met heel veel geuren. Bernhard: “We hebben honderden oliën getest, ons laten inspireren door premium nichemerken en die verfijnd op waarde, gemak en duurzaamheid.” Het proces was intensief en soms chaotisch. Max herinnert zich de lange sessies: “Ruiken, ruiken en nog eens ruiken. Tussendoor koffie om te neutraliseren, en om tien uur ’s avonds zaten we er nog steeds.” Met hulp van vrienden en familie beoordeelden ze elke geur en gaven scores, net zolang tot ze het eens waren
Het resultaat? Drie geuren, elk met een eigen signatuur. Blauw is houtachtig, aards en kruidig. Groen combineert elegantie met sensuele tonen van specerijen en warme amber. Oranje brengt verfrissing met citrus en een krachtige, diepe amber. De geuren passen bij iedere stemming en gelegenheid – en zijn makkelijk te wisselen dankzij de herbruikbare case.
“We gebruiken parfumoliën uit Grasse en organische ethanol”, zegt Bernhard. “Onze geuren zijn vegan, cruelty-free en extreem geconcentreerd. Alleen de hoogste kwaliteit.” De herbruikbare case beschermt tegen licht en vocht, zodat de geur optimaal blijft. Geen verspilling, geen compromissen.
Gewoon thuis
De drie vrienden besloten alles zelf te doen, in plaats van te werken met een private label, waar de producent veel marge neemt en de keuzes beperkt zijn. “We begonnen gewoon thuis,” zegt Max. “Oliën mengen met ethanol, testen, verbeteren en opnieuw beginnen. Het is complexer, maar zo hebben we volledige controle over de kwaliteit. Inmiddels produceren we bij Rotterdam Inclusief.”
Die hands-on mentaliteit is kenmerkend voor Ascent. “Naast onze banen hebben we alles zelf gedaan: van ontwikkeling tot marketing en verkoop”, vertelt Max. “Vallen, opstaan en leren – dat ís Ascent. De naam staat voor stap-voor-stap vooruitgang en kleine acties die samen echte verandering brengen.”
De lancering voelde daarom extra bijzonder. “We zeiden tegen elkaar: als één iemand bestelt, hebben we al gewonnen.” Inmiddels ligt Ascent in tien winkels, waaronder premium lifestylezaken zoals Garage 39 en The GoodPeople. Ook Parijs is veroverd, met meer verkooppunten in het vooruitzicht. Online verkoop blijft een uitdaging. “Mensen moeten eerst ruiken,” legt Boris uit. Daarom zijn ze bezig met de ontwikkeling van sample sets: proefpakketten waarmee klanten de geuren kunnen testen. De kosten van zo’n set worden verrekend bij aanschaf van een case. “Zo maken we het toegankelijk”, zegt Boris. Binnenkort zijn de sets beschikbaar via ascent-store.com.
Meer dan een geur
Ascent is pas het begin, stellen de mannen. “We willen een nieuw geluid laten horen in hoe producten worden gemaakt en gebruikt”, zegt Bernhard. “Onze focus ligt op toegankelijkheid, duurzaamheid en échte waarde. Dat geldt voor parfum, maar voor wie weet wat nog meer.”
De mannen willen meer dan alleen een product leveren; ze willen een beweging starten. “Het probleem zit niet alleen in hoe dingen zijn, maar ook in hoe we denken dat ze moeten zijn”, legt Boris uit. Ascent bewijst dat het anders kan: geen verspilling aan dure marketing en wegwerpflessen, maar een focus op kwaliteit en bewuste keuzes. Max besluit: “Onze missie is laten zien dat vooruitgang ontstaat door kleine, slimme veranderingen. Want het kan echt anders.”