Kloppend hart van Rotterdam

‘Off the record’

Annemiek de Gelder Tekst
Marcel Kollen Beeld

Zeven totaal verschillende Rotterdamse bands met maar één overeenkomst: fotograaf Marcel Kollen volgde ze het afgelopen jaar allemaal. “Ik wil de gezichten achter de Spotify-nummers laten zien. Voor mij was dit dé manier om muziek weer persoonlijker te maken.”

Het begon allemaal met de ‘Sin and Soul’-tournee van muziekcollectief La Boutique Fantastique. Kollen ging mee om een aantal mooie showfoto’s te maken. “Maar er gebeurde zoveel meer. Ik kreeg een inkijk in de wereld van de band. Dat wilde ik delen.” En dus ging hij op pad. “Van de programmeur van Rotown kreeg ik een lijst mee met populaire Rotterdamse bands. Die ben ik gaan beluisteren. Op gevoel koos ik daar de uiteindelijke bands uit. Heel breed: van singer-songwriter tot punkband. Ze stemden in en ik ben ze gaan volgen.”

Het resultaat is vanaf dertien november te bewonderen in het fotoboek OFF Rotterdam, afgeleid van de Amerikaanse term off the record. Oftewel: de informatie binnen bepaalde kringen houden. Kollen: “Dat doe ik dus juist niet. Ik leg vast wat de bands meemaken.” En dat is niet alleen het spektakel op het podium. Alles wat komt kijken bij het leven van een muzikant komt voorbij: bandvergaderingen, toeren, repetities en opnames van een clip.” En wachten. Heel veel wachten. “Het lijkt een cliché, maar het is echt waar. Het is veel minder rock-‘n-roll dan ik had verwacht.”

Losgeslagen matroos

Met Rats on Rafts liep Kollen onder meer mee toen zij de videoclip van het nummer Powder Monkey opnamen. Een horror-achtige clip over een losgeslagen matroos, die door de lege straten van Rotterdam zwerft. “Toevallig lopen we tegen een groep Duitse toeristen aan. Die schrokken zich rot. We hebben het laten gebeuren en dat leverde uiteindelijk zulk mooi materiaal op. Dat soort momenten kun je alleen vastleggen als je de band intensief volgt. Dat kun je niet plannen.”

In OFF Rotterdam combineert Kollen twee werelden: muziek en fotografie. Naast de foto’s staan er in het boek ook diepte-interviews met de bands en kun je via Layar bijbehorende muziekfragmenten beluisteren en archiefmateriaal bekijken. “Een band is zoveel meer dan alleen een nummer op een muzieksite. Ik wil dat mensen de bands écht leren kennen.”

Maurits Goossens en Morgane Delfosse van La Boutique Fantastique

Ai Ming Oei van Ming’s Pretty Heroes

La Boutique Fantastique

David Fagan van Rats on Rafts

Tommy Ventevogel van Rats on Rafts