Kloppend hart van Rotterdam

Moment van bezinning

Amy Schellius Tekst
Roland van Eck en Joris den Blaauwen Beeld

Wie: Willem H. van Wijk (56) Wat: Rotterdambassadeur en stadsgids

Willem H. van Wijk, beter bekend als Rotterdambassadeur, leeft voor Rotterdam: “Ik heb niets anders dan liefde voor deze stad. Ik woon op Zuid, maar loop graag overal. Rotterdam is meer dan alleen de binnenstad met de Euromast, Markthal en de Erasmusbrug. Ik snap dat bijvoorbeeld toeristen graag die hoogtepunten willen zien en daar veel komen, maar de wijken eromheen zijn net zo mooi.”

Dat de Maasstad voor van Wijk belangrijk is, valt van zijn lijf af te lezen. Zeker als hij in z’n korte broek door de stad banjert: “In totaal staan er 23 tatoeages op m’n onderbenen. Allemaal hebben ze een link met Rotterdam. Kijk, het logo van Gers! magazine staat erop, maar ook de Euromast en het stadswapen. En natuurlijk ‘De Verwoeste Stad’ van Zadkine; de allereerste Rotterdamtatoeage die ik liet zetten.”

En dat is niet voor niks. Dat beeld heeft een speciale plek in het hart van van Wijk. “Als ik ernaast sta, vind ik rust. Een soort innerlijke rust. Het geeft me even een moment van bezinning. Ik ben altijd bezig, op pad en druk, maar als ik daar sta dan keer ik even in mezelf.”

De verbondenheid met deze plek is voor van Wijk zo groot, dat hij er zeker vier of vijf keer per week te vinden is. “Dan stap ik even van m’n scooter af of parkeer m’n auto en loop naar het beeld toe. Ik rijd er nooit zomaar voorbij, dat kan ik niet.”

Dat een aantal jaar geleden overwogen werd het beeld te verplaatsen naar een andere plek in de stad, kan hij nog steeds niet begrijpen: “Dat beeld hoort op dat plein. De herdenking wordt er op 4 mei gehouden, de mariniers krijgen er na hun opleiding de groene baret, dat zegt toch genoeg? Zoals Derek Otte het zo mooi verwoordde: ‘Van handen naar de hemel, naar klauwen uit de mouwen’. Dit plein ís Rotterdam. Daar moet je niets aan veranderen.”