Kloppend hart van Rotterdam

Met plezier op het toneel

Kim Hoefnagels Tekst
Joost van der Vleuten Beeld

Volgend jaar bestaat Hofplein Rotterdam dertig jaar. In die tijd is het uitgegroeid van een klein jeugdtheater tot een begrip in de theaterwereld en ver daarbuiten. Geheim van het succes? Medewerker Malou Muller: “Kinderen leren hier toneel te spelen, maar we willen jongeren vooral enthousiast krijgen voor theater en kunst in het algemeen.”

Het bruist in De Theaterschool van Hofplein Rotterdam. Elke dag, maar op woensdagmiddag zeker. Tientallen kinderen staan te trappelen om zich uit te leven in zang, dans en toneelspel. Sommigen hebben hun tutu al aangetrokken, anderen moeten zich nog omkleden maar hebben dan al roodgloeiende wangen.

Het aanstekelijke schouwspel laat er geen twijfel over bestaan: hier wordt plezier gemaakt. Uiteraard leren de kinderen ook toneelspelen, maar dat is minder belangrijk. Muller: “Ons streven is om je theater te laten beleven vanuit het hart. En iedereen is welkom, of je nu vaak of nooit in een theater bent geweest, wel of geen ervaring hebt.” Dat blijkt ook uit de statistieken: inmiddels telt de organisatie vijftien leslocaties, vier theaterzalen, ruim 3500 leerlingen en havo-, vwo-, mbo- en hbo-theateropleidingen.

Ook wie geen ambitie heeft om op het toneel te staan, kan ervaren wat het ‘warme, ruimhartige Hofplein-gevoel’ is. Gewoon, door een voorstelling te bezoeken. Dit theaterseizoen zijn er maar liefst 21 voorstellingen: van toneelbewerkingen van kinderboeken tot klassieke tragedies van Goethe of Shakespeare. Wat de materie ook is, met hun bevlogenheid weten de jonge acteurs en theatermakers altijd een breed publiek te raken. Volgens Muller heeft dat veel te maken met de manier waarop de voorstellingen tot stand komen. “Spelers werken actief samen met de regisseur totdat het stuk uiteindelijk op de planken komt. Hun inbreng zorgt ervoor dat onze voorstellingen goed aansluiten bij de beleveniswereld van kinderen, jongeren én van iedereen die zich jong voelt en jong denkt.”

Familievoorstelling

Rond de kerstdagen pakt Hofplein Rotterdam uit met de voorstelling Alice in Wonderland. Het beroemde verhaal van een meisje dat in een konijnenhol valt en in een magische wereld vol avontuur terechtkomt. Afgaande op de energie van de kids in De Theaterschool, belooft ook dat een prikkelende familievoorstelling te worden die je rechtop in de theaterstoel laat zitten.