Kloppend hart van Rotterdam

Kunst met een hoofdletter K

Chris van Marion Tekst
Dave Lans Beeld

Ondernemersclub Wij zijn Gers! bezocht de Van Nellefabriek tijdens Art Rotterdam. Misschien wel het mooiste gebouw van de stad, UNESCO Werelderfgoed, en het decor van de grootste kunstbeurs van Nederland. Een bijzondere ontmoeting.

De modernste fabriek van Nederland

In de tijd dat fabrieken donker en lelijk waren, koos Van Nelle voor een modern gebouw met veel glas. En dus veel daglicht. Er was een kantine en zelfs sanitair voor de arbeiders, in die tijd nog een unicum. In het weekend mochten de arbeiders zelfs hun gezinnen meenemen om van het sanitair gebruik te maken en zich te wassen. In 1990 vertrok Van Nelle definitief uit de prachtige fabriek. Het gebouw werd grondig gerenoveerd, waarna er plek kwam voor kantoren en evenementen. Zoals kunstbeurs Art Rotterdam.

Rondleiding

Een kunstkenner nam de aanwezige ondernemers van Wij zijn Gers! mee de beursvloer op. Er was uitleg over de kunstenaars en hun werk. Wat er nou zo bijzonder is aan een bepaald kunstwerk. En waarom het ene kunstwerk meer kost dan het andere. Een leerzame les voor het niet professioneel geoefende oog.

‘Waarom is het ene schilderij nou zoveel waard, en het andere niet?‘

Waarom is het ene schilderij nou zoveel waard, en het andere niet?

Als kunstenaar bouw je een carrière op, zo was de uitleg. Aan het begin is je werk goedkoop. Als je een prijs wint, of je werk wordt door een autoriteit gewaardeerd, dan stijgt ook de prijs. Hangt een werk van jou in het MOMA? Dan stijgt het nog verder en wordt je kunst ook Kunst met een hoofdletter K. Dit bepaalt de prijs van een schilderij.

Extreem modern

De kunst op Art Rotterdam is jong, vaak modern. Soms extreem modern. Zoals een digitaal schilderij, waarbij software de compositie bepaalt. En videokunst, waarbij de video het kunstobject is. Bijzonder, want dit soort kunstwerken zie je niet zomaar in een galerij. En dan is deze kunstbeurs een uitgelezen kans toch kennis te nemen van deze kunstvorm.

Black Smoke

Na de rondleiding, als de kunst hongerig heeft gemaakt, schuift het gezelschap aan bij Black Smoke. Daar koken ze op vuur. Een hout gestookt, open vuur. Dat betekent koken op gevoel. En ook dat blijkt kunst!

Wil jij ook vriend worden van Wij zijn Gers!? Kijk dan voor meer informatie op wijzijngers.nl.