Kloppend hart van Rotterdam

Jazzy couchsurfen in Rotterdam

Sander Grip Tekst
Marieke Odekerken Beeld

“Wij spelen bastaardmuziek, een term die we zelf geïntroduceerd hebben. We zijn dus hofleverancier”, lacht Keimpe de Jong bij hem thuis aan de bar. “Het is muziek waarvan je niet precies weet waar het vandaan komt, in ons geval een mix van militaire marsmuziek en de Surinaamse dansmuziek kaseko, calypso en jazz.” Deze partymix is de basis voor De Nazaten, de band waarmee De Jong nu al 20 jaar op de podia staat. Een jubileumtournee brengt de band ook naar het Rotterdamse North Sea Round Town. 

In de Leeuwenhoek

Ze speelden eerder op de dag de feestelijke sterren van de hemel in de Leeuwenhoek, het Surinaamse bejaardentehuis in het Oude Westen. De stoelen en tafels gingen opzij en wie nog kon bewegen, gooide de heupen los. Wie slecht ter been is, werd zittend in een stoel betrokken in de bruisende dansmassa.

‘Wie nog kon bewegen, gooide de heupen los’

De Jong doet zijn stropdas wat losser. Het optreden is voorbij, nu gaat hij swingen achter het fornuis. Hij heeft zijn huis opengesteld voor Wake up in Jazz. Dit is een onderdeel van Wake up in it, dat de bezoekers van Rotterdamse festivals als Metropolis, North Sea Round Town en Poetry International de kans biedt een nacht te slapen bij artiesten, kunstenaars of muzikanten. Een lekkere thuismaaltijd met een wijntje of biertje erbij. Op sleeptouw door de stad en ervaren hoe deze performers de stad beleven. En na een nacht couch surfing scheiden de wegen weer.

De Jong doet voor het eerst mee en wij zijn de allereerste gasten. Hij grijpt de gelegenheid aan om zich in de keuken uit te leven. Spitskool met gedroogde garnalen, Chinese groenten met pepers en verse gember, kip met five spices en een curry met noedels. Intussen vertelt hij honderduit over De Nazaten, de tours in Suriname en hoe ze mensen altijd aan het dansen krijgen met stokoude liedjes die zij als een van de weinigen nog spelen. “Het doet ze denken aan de liedjes van hun grootouders en iedereen kent de melodieën en de tekst uit het hoofd.”

‘Iedereen kent de melodieën en de tekst uit het hoofd’

Eenmaal aan de tuintafel schuiven ook jazzdrummer Arend Niks en bassist Mick Paauwe aan, terwijl de zes maanden oude cocker spaniel Banoes vrolijk door de tuin dartelt in de hoop dat iemand soms per ongeluk wat laat vallen. Niks en Paauwe spelen vanavond in Dizzy voor het eerst met hun nieuwe band Timeblinker. De geanimeerde gesprekken gaan uiteraard over jazz maar ook over muziek voor kinderen; De Jong werkt bijvoorbeeld aan muziekonderwijs op lagere scholen. “Voor sommige kinderen is dit de enige keer dat ze zelf muziek maken. Een geweldige ervaring voor ze.”

Jazzcafe Dizzy

In Dizzy verzamelen zich meerdere Rotterdamse jazzmuzikanten, nieuwsgierig naar Timeblinker, dat een meer funky en experimentele jazz speelt dan De Nazaten. Hoe klein het muziekwereldje is, blijkt als ze elkaar hartstochtelijk begroeten en na het concert meegaan met De Jong om tot in de kleine uurtjes door te praten. De volgende ochtend laat De Jong ons achter met een eitje, warme broodjes en verse jus. Zelf moet hij naar Capelle om een nieuwe show voor te bereiden. “Ik vond het eigenlijk wel erg gezellig”, merkt hij vanuit de tuindeur op. “Laat de muziek maar aanstaan, Banoes houdt wel van een beetje jazz.”

Dit jaar vindt voor de tiende keer North Sea Round Town plaats. Het festival is gekoppeld aan North Sea Jazz, dat dit jaar 40 jaar bestaat en alweer 10 jaar in Rotterdam plaatsvindt. Zeventien dagen lang staat Rotterdam in het teken van jazz, gespeeld in de kroegen en muziekzalen van de stad, maar ook op verrassende locaties als het stationsplein en, tijdens North Sea Jazz, zelfs in de metro. Meer op social media: 

https://www.facebook.com/northsearoundtown en https://twitter.com/NSRT010