Kloppend hart van Rotterdam

Kinderlijk enthousiast

Sander Grip Tekst
Marieke Odekerken Beeld

Grappig en creatief noemt hij zichzelf. Al vindt hij het stom om dit van zichzelf te beweren: “Zet er dus ook maar ‘onzeker’ bij.” Kenny Rubenis is de geestelijk vader van ‘Dating for Geeks’, de strip die elke werkdag in de Metro staat. Bereik: één miljoen mensen. Hij vindt zichzelf ook een doemdenker: “Ik zit al van kinds af aan binnen te tekenen. Geen elfjes en eenhoorns, wel duivels en orkanen. Als ik teken werkt isolatie het beste. Dan hoef ik niet steeds sociaal wenselijke antwoorden te geven terwijl ik wil doorwerken.” Hij lacht: “Kenny is het liefst alleen. Mooie titel bij een verhaal over de tekenaar van een datingstrip.”

Dat de strip alleen voor kinderen zou zijn, vindt Rubenis onzin. “Alsof je het over boeken hebt en dan zegt dat alle boeken kinderboeken zijn. Dat is ook niet waar.” Een voordeel van zijn eigen werk: “Veel mensen die zeggen dat ze geen strips lezen, lezen wel de strookjes in de krant. En het is soms ook wel handig om een strip in een landelijk dagblad te hebben. Zo heb ik stripjes gemaakt over vrienden die jarig waren of een kindje kregen. Zij vinden het een eer en ik hoef niet iets te kopen waar ze toch niet op zitten te wachten.”

Zelf is hij ook een karakter: “Ik ben ook wel een geek, een nerd. Die mensen zijn kinderlijk enthousiast over iets wat zij leuk vinden en schamen zich daar niet voor.” Hij lacht: “In de strip ben ik wel gevatter dan in het echte leven. Op papier heb ik meer tijd om na te denken over wat ik zeg.”

Rubenis houdt van strakke deadlines. “Anders blijf ik rommelen in de strip en dat is het niet waard. Ik maak een krantenstrip, dat is supervluchtig. Mensen bekijken het tien seconden en dan moet de grap gemaakt zijn. Als je niet gewend bent strips te lezen, kom je niet verder dan de ballonnetjes. Daarom laat ik mijn stripjes kaal, dat is ook mijn signatuur: weinig achtergrond zodat je niet van de grap wordt afgeleid. Soms vind ik dat wel jammer, want ik kan beter, gedetailleerder, tekenen. Maar ik zie het als een kookboek. Als daar een foto instaat van een kom met een ei en een garde, ga je toch lezen dat je het ei moet kloppen. Een tekst houdt mensen vast, beeld maakt dat een onderwerp blijft hangen in je hoofd.”

Marten Toonder, Martin Lodewijk, Robert van der Kroft. Hun namen zijn niet altijd even bekend, hun creaties des te meer. Iedereen kent Tom Poes, Agent 327 en Sjors en Sjimmie. Wat ook maar weinig mensen weten: veel beroemde Nederlandse tekenaars wonen en werken in de Maasstad. Rotterdam is de striphoofdstad van ons land.