Rotterdammers maken Rotterdam

‘Je wil niet dat iemand echt uit beeld verdwijnt’

Sander Grip Tekst
Marieke Odekerken Beeld

“Ik had nog meer dan normaal het gevoel dat ik tekortschoot. De verschillen in een groep zijn enorm, dus in zo’n grote klas kan ik niet altijd de aandacht geven die je verdient of nodig hebt. Met onderwijs vanuit huis was dat gevoel nog veel sterker.

Daarnaast miste ik het echte contact. Op afstand huiswerk voorbereiden en zoomen is zó anders dan voor de groep staan en er echt voor gaan met de kinderen. Het heeft ook zeker twee weken geduurd voor we onze draai vonden. We zagen in die eerste periode kinderen door onze vingers glippen, maar we hebben er alles aan gedaan met iedereen in contact te komen. Dat is uiteindelijk gelukt en daar ben ik blij om. Je wil niet dat iemand echt uit beeld verdwijnt.

Ondanks de afstand waren er gelukkig ook mooie momenten. Een kaartje van een leerling of even bellen. En dat ik dan niet doorhad dat mijn kat achter me langs liep en ik de vraag kreeg: ‘Juf, mag ik uw poes zien?’ Dan lig ik in een deuk, hoor.

‘Ik heb de helft van de groep en ik merk dat er voor elk kind meer aandacht is’

De nacht voor we weer zouden beginnen, heb ik geen oog dichtgedaan. Ik vond het spannend. Niet alleen omdat deze thuisperiode langer is geweest dan de zomervakantie, ook om hoe het zou gaan. Ik heb deze groep nu drie jaar. Ik heb een hechte band met ze en het is een knuffelklas. Maar als nu iemand verdrietig is, mag ik je geen aai over je bol geven. Wat moet ik dan? Een knuffel naar je hoofd gooien?

Gelukkig was de eerste dag echt relaxed. Ik heb de helft van de groep en ik merk dat er voor elk kind meer aandacht is. Ook stoppen we een uur eerder dan normaal en dat gaf meer focus. We werkten sneller, de pauze was iets korter en de groep was de hele dag met elkaar. Ik hoop dat we er iets van leren als maatschappij. We roepen al lang dat de klassen te groot zijn, maar nu zien we het ook. We zullen teruggaan naar normaal, maar ik ben wel voor een aangepast normaal.”

Ike Voerman – Docent openbare basisschool De Vierambacht

Sander Grip en Marieke Odekerken brengen met ‘Helden van de Stad’ een ode aan alle mensen in Rotterdam die de stad draaiende houden tijdens de coronacrisis.