Kloppend hart van Rotterdam

In de boksschool is iedereen gelijk

Marsha Correlje Tekst
Halil Ibrahim Özpamuk Beeld

Zijn fascinatie voor het boksen kreeg hij mee van zijn vader. Het was de tijd na Muhammad Ali, Joe Frazier en George Foreman, over wie hij veel verhalen had gehoord. Een paar jaar geleden begon documentairemaker en fotograaf Halil Ibrahim Özpamuk zijn zoektocht naar de Rotterdamse bokshelden van weleer. Hij liet zich anderhalf jaar leiden door wat hij tegenkwam. “Wat ik zag? Dat het in de bokswereld niet uitmaakt hoe oud je bent en welke achtergrond je hebt. Iedereen wordt er gerespecteerd en gewaardeerd op zijn kunnen.”

Een echt Rotterdams verhaal, noemt Özpamuk de portretten en momentopnames van jonge en oude boksers in verschillende boksscholen in Crooswijk. De foto’s waren eerder al te bezichtigen in het Centrum Beeldende Kunst en in het Schielandshuis. Een deel van deze foto’s is nu opnieuw te zien in Las Palmas, als onderdeel van de expositie ‘Echte Rotterdammers’ (zie ook pag. 110). Özpamuk: “Rotterdam is een echte boksstad. Het is ook altijd een stad van migranten geweest. Dat was zo in de tijd van mijn vader, dat is nu nog steeds zo. Voor boksen heb je niet veel nodig. Een sportbroekje, een paar handschoenen, dat is het.”

Integratie

Özpamuk komt zelf uit de Tarwewijk en woonde tot drie jaar terug in Rotterdam. “Vanwege mijn werk bij de televisie ben ik naar Hilversum verhuisd. Maar ik ben en blijf Rotterdammer. Daarom vind ik het mooi dat ik dit positieve verhaal – van verbroedering, wederzijds respect en discipline – juist in mijn eigen stad Rotterdam heb kunnen vertellen en laten zien. De integratie is er in de bokswereld al lang. Daar zijn ze hun tijd ver vooruit.”

Documentaire

Op zijn zwart-wit foto’s zie je de emoties van winst en verlies, van strijd en vriendschap, maar ook van de tolerantie van boksers naar elkaar toe. Helden uit het verleden en van de toekomst komen in beeld. Özpamuk is ook druk bezig met de documentaire ‘Laatste ronde’. Hierin zie je vooral de oudere generatie boksers. Mannen als Leen Jansen, in de winter van hun leven. Voor meer informatie over de film kun je terecht op www.ozpamuk.com.

Hakop Karapetjan (1991), Rotterdamse boksvereniging Van ‘t Hof.

Leen Jansen (1930), oud-havenarbeider en voormalig profbokser, met een portret van zichzelf.

Jan de Bruijn (1923), oud-havenarbeider en voormalig profbokser. Werd drie keer Nederlands Kampioen.

Henk Groenendijk (1930), oud-politieman en amateurbokser. Rotterdamse boksvereniging Crooswijk.

De jeugd van tegenwoordig, (kick)boksschool Pendekar, Kralingen-Crooswijk.

Boksen verbroedert, (kick)boksschool Pendekar, Kralingen-Crooswijk.