Kloppend hart van Rotterdam

‘Houd je eigen straat schoon’

Marcel Jongmans Tekst
Joost van der Vleuten Beeld

Rotterdam barst van de helden. En dan hebben we het niet over Erasmus, Kaat Mossel of Bep van Klaveren, maar over verborgen helden. Want wie is toch die man of vrouw, die onopgemerkt goed doet voor de stad? Deze keer: Willem Snijders, voorman bij Stadsbeheer.

Het is dweilen met de kraan open. Maar Willem Snijders van Stadsbeheer houdt stug vol. Als voorman en bestuurder veegt, zuigt en straalt hij de straten van Delfshaven schoon. In de wetenschap dat de aanhouder wint. Zijn ploeg is iedere dag actief in de wijk. “Een wijk waarin we ons niet hoeven te vervelen”, lacht Snijders. “En dan druk ik me voorzichtig uit.”

Straat voor straat

Snijders is een man met een missie en die missie luidt: “Delfshaven iedere dag schoner.” De ploeg begint rond het Mathenesserplein. “Daar zijn veel mensen, dus veel vuil. En vuil trekt weer ander vuil aan. Door de dag schoon te beginnen, winnen we beetje bij beetje.” Met een hogedrukreiniger nemen ze de Essenburgsingel onder handen. Een paar meter achter hen gooit iemand achteloos een koelkast in de singel. Snijders kijkt er bijna niet meer van op. Hij regelt direct een bootje, terwijl zijn ploegmaat twee straten verder aan de slag gaat met het opruimen van een halve huisraad.

Gepoetst portiek

Snijders vindt het geen enkel probleem keihard te werken aan een schone stad. “Ik word er toch voor betaald?” Toch denkt hij nog wel eens terug aan zijn jeugd in Crooswijk. “Toen zorgden mensen zelf voor een nette buurt. Het eigen portiek gepoetst, de straat geveegd en het onkruid netjes in de goot zodat de vuilnisman zo het vuil oppakte. Dat is nu wel anders.” Zijn boodschap aan Rotterdammers is dan ook helder: “Zet je beste beentje voor en houd je eigen straat schoon. Laten we daar mee beginnen.”