Kloppend hart van Rotterdam

‘Het voorportaal van de nacht’

Michel Carree Tekst
Luc Büthker Beeld

Dennis van den Berg is horecaondernemer. Sinds november 2019 om precies te zijn. Daarvoor was hij reclamemaker, interieurontwerper en dj. Van den Berg is de geestelijk vader van Jack. Jack is geen bestaand persoon. Jack is ook geen fictief persoon. Jack is ‘a way of life’. En in Jack komt dertig jaar Rotterdamse dancegeschiedenis samen.

Van den Berg (45) heeft Jack ondergebracht in een van de Hofbogen, om precies te zijn op de plek waar voorheen Opporto huisde. Opporto was vermaard om de warme seafood platter, en dat gerecht prijkt nog prominent op de kaart. Voor de rest werd alles anders. De sfeer, het publiek en de filosofie gingen op de schop. ‘Our house is your house’ werd het nieuwe motto. Jack is de plek waar je avondje stappen begint.

Chuck Roberts

Jack werd in november 2019 officieel geopend door Chuck Roberts, die voor de gelegenheid werd ingevlogen vanuit zijn woonplaats Chicago. Chuck Roberts, house-pionier van het eerste uur, is vooral bekend om zijn legendarische track ‘My House’, een housetrack die inmiddels dertig jaar oud is. In ‘My House’ brengt Roberts het verhaal van Jack tot leven, en in het huis van Jack komen alle vormen van dancemuziek samen. Op vrijdag en zaterdag live met DJ.

Ibizadinosaurussen

Is Jack in Rotterdam daarmee een danceclub? Nee: Jack is voor honderd procent een restaurant. Wél een restaurant waar danceliefhebbers graag gezien willen worden. Van gabbers tot alto’s, van Volkskrantlezers tot Ibizadinosaurussen. Iedereen kan binnenwandelen bij Jack, iets drinken en aanschuiven voor een maaltijd. Dennis ziet Jack als het voorportaal van de nacht: hier begint de avond in Rotterdam. De gasten van Jack stromen voldaan de stad in onderweg naar Now&Wow, Toffler of Munch.

Okura Hotel

De kaart van Jack is eenvoudig maar toch chic. De warme seafood platter bleef, maar nu zij-aan-zij met een vleesvariant: When Meat Takes Control. Dry Aged Ribeye? Geen probleem. Verse kreeft? Kan ook! Mooi verhaal: een van de koks die overkwam uit Opporto, zo ontdekte Dennis, bleek een gekwalificeerde sushi-chef, opgeleid in het Okura Hotel. Daags na die ontdekking stond de sushi prominent op de kaart en is nu een van de signature dishes van Jack.

Bartender

Ook een speerpunt van Jack: de cocktails. Een professionele cocktailbar en een enthousiaste bartender voorzien de bezoekers van allerhande cocktails en mocktails. Op 10 februari vond in Jack de uitreiking van de Bartender Award plaats: wie maakte de beste cocktail van Rotterdam voor 2020? Het werd de Pesto Cairing Cocktail van Allan Brown. Hij werd dus Rotterdams Bartender van het jaar. In het wild te bekijken bij Ayla (op het Kruisplein).

Drag queens

Van den Berg loopt over van de ideeën. Volgens eigen zeggen heeft hij nog vijf A4’tjes vol mooie plannen klaarliggen die wachten om te worden uitgevoerd en ingericht. Tijdens het Songfestival organiseert hij iedere avond een dinnershow, inclusief liveverbinding met Ahoy en optredens van diverse prominente drag queens. Op 20 april is het de tweede sterfdag van Avicii, en dus kun je in Jack de Avicii Memorial Avond bijwonen, waarvan de opbrengsten geheel ten goede komen aan de Stichting Zelfmoordpreventie.

Duizendpoot

Van den Berg heeft het er druk mee. Het runnen van een horecazaak met grote ambities vergt een andere instelling dan wanneer je in een baan van negen tot vijf zit. Het is tekenend voor Dennis: creatieve duizendpoot, bron van inspiratie maar ook een innemende persoonlijkheid. Een man die vijf jaar heeft gebroed op dit concept, en zijn kans greep toen die zich voordeed.

En wat de toekomst brengen moge… Jack Amsterdam? Parijs? Barcelona? Tot die tijd is Jack in al zijn glorie te beleven in Rotterdam. Jack is net zo divers als zijn publiek.

jack-rotterdam.nl, reserveren@jack-rotterdam.nl, 010 84 22 187

Dagelijks geopend van 17:00 uur tot laat,zondags gesloten.