In het industriële hart van Merwe-Vierhavens (M4H), gelegen in een voormalig fruitpakhuis, bruist de Stadshaven Brouwerij. Het is een plek waar ambacht, innovatie en duurzaamheid samenkomen. Hier, waar ooit koelschepen vol exotisch fruit aanlegden, proef je de vitaminerijke geschiedenis van de Merwehaven in elk glas craftbier.
Sinds de opening in juli 2021 heeft de brouwerij zich met een productie van maar liefst twee miljoen liter per jaar gevestigd als een van de grootste onafhankelijke craftbierbrouwers van Nederland. Maar Stadshaven is meer dan een brouwerij; het is een dynamische ontmoetingsplek waar genieten en verantwoordelijkheid hand in hand gaan.
Met een verhaal dat begint op de oceaan en eindigt in de brouwketels, staat hier alles in het teken van innovatie. Het dak ligt vol zonnepanelen, die hun overtollige energie opslaan in gerecyclede e-scooter accu’s voor sfeervolle verlichting en zelftaptafels in de avond. Bierbostel, een bijproduct van het brouwproces, wordt hergebruikt: Jordy’s Bakery bakt er vers brood van en de Floating Farm voedt er haar koeien mee. Het is circulaire economie in de puurste vorm.
Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de brouwerij tijdens een rondleiding of het nuttigen van bier en gerechten direct naast de brouwketels. Met een menukaart vol avontuurlijke smaken en een gastropub die toegankelijk is voor iedereen, maakt Stadshaven Brouwerij een onuitwisbare indruk in de stad waar innovatie altijd de boventoon voert.
We duiken in de drie belangrijkste pijlers van de brouwerij: Bas Jacob, de brouwmeester die de smaken tot leven brengt, Alexander Bruring, de marketing- en sales director die het verhaal deelt, en Patricia Mello, de gastropub supervisor die zorgt dat de beleving even vooruitstrevend is als het bier.

Inspiratie uit de keuken
Bas Jacob, brouwmeester
Bas, de nieuwste aanwinst bij Stadshaven Brouwerij, vond zijn roeping in bier en fermentatie. Bijna acht jaar lang brouwde hij aan de andere kant van de Maas voor Gulpener. De overgang naar Stadshaven voelde als een nieuwe kans: een jonge duurzame brouwerij, waar nog veel groei en toekomst in zit. “Bier maken kost veel energie, dus ik vind het mooi om te zien hoe wij hier werken met zo veel mogelijk groene stroom en scherp letten op ons waterverbruik en verbruik van reinigingsmiddelen in het bierbrouwproces.” Daarbij moet het brouwproces van vijf tot zes weken ook van A tot Z kloppen, zeker bij de ingewikkelde klassiekers. “Pils is het moeilijkste bier om te maken. Alles wat er misgaat, proef en zie je meteen”, vertelt Bas. “Als je als brouwer pils goed kunt maken, ben je op de goede weg.”
Fermentatie
Tijdens zijn opleiding tot voedingsmiddelentechnoloog heeft Bas zich volledig op bier gestort. Zijn liefde voor fermentatie, ofwel, zoals hij lachend zegt, edele verrotting, ontstond al vroeg. Van jongs af aan was hij gefascineerd door eten en drinken, droomde hij van een carrière als chef-kok en werkte hij in de keuken. Toch koos hij een andere weg. De passie voor koken is wel gebleven en inspiratie voor nieuwe bierrecepten haalt hij vaak uit de keuken. “Ik denk vaak in smaken die goed bij eten passen; bepaalde combinaties ontstaan door te denken als een chef.”
Frisse wind
De bierwereld heeft de afgelopen jaren een frisse wind zien waaien en Bas ziet de smaakvoorkeuren van drinkers steeds meer verschuiven. Bieren met fruitige toetsen en een lager alcoholpercentage winnen terrein. “Vroeger stond bijvoorbeeld IPA bekend om zijn scherpe bitter en hoppigheid, maar nu zie je dat de vraag steeds meer uitgaat naar zachtere, zoetere smaken.” Ook alcoholvrij is aan een

‘Het is echt een levensstijl’
Patricia Mello, gastropub supervisor
Patricia Mello, de sprankelende gastropub supervisor bij Stadshaven Brouwerij, brengt haar Braziliaanse roots naar de zaak. “Ik kom uit Brazilië en werkte daar al in de horeca”, vertelt ze. Haar carrière begon door haar relatie met een chef-kok, die de horeca als levensstijl introduceerde. “Het is ook echt een levensstijl”, lacht ze. Haar extraverte persoonlijkheid viel op, en gasten in haar bar in Brazilië moedigden haar aan internationaal te werken. “Dat zette me aan het denken, dus ging ik twee jaar op een cruiseschip werken. Uiteindelijk bracht de liefde me naar Nederland.”
Wennen
De overstap naar Nederland bleek wel even wennen. Patricia werkte in andere sectoren als logistiek, maar vond weinig uitdaging. Tot een vriend haar introduceerde bij Stadshaven Brouwerij. “Hij nam wat bieren van zijn werk mee, zoals de Piranha en de Great White. Als enorme bierliefhebber was ik direct verkocht!” Kort daarna solliciteerde ze bij Stadshaven, werd aangenomen, en nu is ze het stralende gezicht van de gastropub.
“Het is geweldig zo’n bijzondere plek te mogen vertegenwoordigen”, stelt ze. “De gastropub bruist: gasten kunnen er eten, drinken en genieten van gelijktijdige muziekzones en evenementen, mogelijk gemaakt door de flexibele inrichting en geavanceerde geluidssystemen. We hebben hier meerdere ruimtes met elk hun eigen sfeer, zoals de ‘Kraken Pub’ voor privéfeesten, de ‘club’ voor een gezellige borrel, en een grote dining area”, legt ze uit.
Op de trap
“Ik blijf het liefst hoog en droog staan”, grapt Patricia. “Je vindt me altijd op de trap voor het overzicht. Ik ben niet zo lang als de meeste Nederlanders, dus ik moet creatief zijn.” Op de werkvloer zorgt ze ervoor dat het team zich als een eenheid voelt. “De meeste mensen hier zijn jong en gepassioneerd. Het is belangrijk dat iedereen zich gehoord voelt. Ik wil vermijden dat mensen zich niet kunnen uiten naar een supervisor, want iedereen heeft goede en minder goede dagen.”
Patricia’s favorieten bij Stadshaven zijn duidelijk: de Stadshaven-burger en op de bierkaart de Piranha Triple. “Die is pittig met zijn 8,5 procent. Maar de smaak is geweldig. Als gasten me een tip vragen, zeg ik altijd met trots de Piranha. Voor de smaak, maar ook voor het vertegenwoordigen van mijn cultuur.”

Stoer bier met subtiele fruitsmaken
Alexander Bruring, marketing & sales director
Alexander Bruring speelt sinds de oprichting een cruciale rol in het succes van Stadshaven Brouwerij. Zijn ervaring bij United Dutch Breweries vormde daarvoor een belangrijke basis. Zijn carrière bracht hem onder andere naar Afrika, waar hij met distributiepunten werkte in landen als Mali en Congo. Toch keerde hij terug naar zijn Rotterdamse roots toen zijn oud-leidinggevende hem introduceerde bij Stadshaven Brouwerij. “Wat me aantrok was het idee van een echte startup: iets compleet nieuws opbouwen. Het gebied ademt geschiedenis, en we móesten wel iets doen met dat fruit en die historie. Geen zoet fruitbiertje, maar een stoer Rotterdams bier met subtiele fruitsmaken.”
Innovatieve combinatie
Wat Stadshaven Brouwerij volgens Alexander onderscheidt, zijn de innovatieve combinatie van brouwerij en horeca, focus op duurzaamheid en constante inzet voor het ‘bier-plus-fruit’-concept in elk bier. Innovatie blijft de rode draad in de strategie. Onlangs nog lanceerden ze Navigator’s Bock, een lentebok dat van label tot recept ontworpen is door ChatGPT. Als een spannend experiment met kunstmatige intelligentie. “En als het was mislukt, hadden we de computer gewoon de schuld gegeven”, lacht hij met een knipoog.
Internationaal is de naam Stadshaven wel een uitdaging. “Het is niet de meest sexy naam in het Engels, maar kijk naar een merk als Weihenstephan – dat werkt ook. Onze naam is perfect voor Rotterdam; hij verbindt de haven met de stad. Ons doel? Stadshaven Brouwerij stevig in de top drie van Nederlandse biermerken verankeren.”
Op de kaart
De exportervaring die hij opdeed in zijn vorige functie komt goed van pas, want Stadshavenbieren zijn inmiddels in negentien landen verkrijgbaar. Het op de kaart zetten van Stadshaven Brouwerij blijft de grootste uitdaging. De brouwerij ligt in een rauw, industrieel havengebied dat volop in transformatie is. Veel Rotterdammers kennen de locatie nauwelijks. “Het is een gebied met potentie, maar onbekend nog bij veel mensen”, legt Alexander uit. Daarom zijn hij en team druk bezig met het perfectioneren van het brouwerijprogramma, samenwerken met andere lokale partijen en het zelf organiseren van evenementen, zoals een bierfestival in februari, om locatie en merk meer bekendheid te geven.