Kloppend hart van Rotterdam

Gers! doet de Roparun

Serga van Roon Tekst
Rick Arnold Beeld

Een cadeautje aan de stad én samen bouwen aan een nog mooier Rotterdam. Dat was destijds in een notendop de gedachte achter het oprichten van Gers! magazine. Met Gers! Foundation krijgt deze gedachte nu nog concretere vormen. Gers! doet mee aan de Roparun. Een gesprek met Sander Been – voorzitter van de foundation en zelf kankerpatiënt.

“Niet zeiken, klagen of schelden als iets je niet aanstaat, maar opstaan en vragen: wat kan ik doen? Je mouwen opstropen!” De kersverse voorzitter van Gers! Foundation voegt de daad bij het woord. Het Gers!-team dat meedoet aan de Roparun – naast acht lopers, een stuk of veertig fietsers, kwartiermakers, koks en chauffeurs – gaat de komende tijd via verschillende ludieke acties zoveel mogelijk geld inzamelen. Aan Sander de taak om alles in goede banen te leiden. “Er komt onder meer een kroegentocht, een underground verrassingsdiner, een fotoproject en een obstaclerun waar scholen aan kunnen meedoen. Uit de opbrengsten kunnen we het startgeld voor de Roparun betalen, zo’n vierduizend euro per team. Ook de extra inkomsten worden volledig afgedragen aan de Roparun.”

‘Ik ga door. Ik wil me omgeven met mensen en dingen waar ik blij van word. Dat ik me nu in kan zetten voor Gers! Foundation en de Roparun, dat is iets waar ik alleen maar energie van krijg!’

Mazzel

De opbrengsten van de Roparun komen ten goede aan zorg voor mensen met kanker. Het motto van deze estafetteloop van ruim vijfhonderd kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam is: ‘Leven toevoegen aan dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.’ Sander (44) leeft zelf al veertien jaar met kanker: “De diagnose was destijds: alvleesklierkanker. Ik zou nog zes maanden te leven hebben. Dan krijg je de deksel behoorlijk op je neus.” Uiteindelijk bleek na veel onderzoek dat Sander NET-kanker had (neuro-endocriene-tumoren), met een iets betere levensverwachting. Maar evengoed mag het een klein medisch wonder heten dat hij er nog is. “Ik kreeg PRRT-behandelingen (een soort inwendige bestraling, red.) en slik nu dagelijks zware medicatie en daarmee kunnen we de tumoren voor nu redelijk onder controle houden. Ik heb tot nu toe gewoon ontzettende mazzel gehad. Er zijn genoeg lotgenoten met hetzelfde type kanker, die het helaas veel zwaarder hebben of veel korter leven. Uiteindelijk zal ook ik dit niet overleven, maar nu ben ik er nog!”

Plannen genoeg

Tijd is dus kostbaar, of zoals Sander het zegt: “Ik denk niet in centen, maar in momenten. Ik ben continu bezig en blijf positief. Als ik mijn hoofd laat hangen, leg ik de last bij mijn gezin neer. Dus ik ga door. Ik wil me omgeven met mensen en dingen waar ik blij van word. Dat ik me nu in kan zetten voor Gers! Foundation en de Roparun, dat is iets waar ik alleen maar energie van krijg!”

Gers! Foundation stopt niet na afloop van de Roparun, die begin juni 2015 gehouden wordt. “Wat ons betreft is dit slechts het begin. Er zijn binnen Rotterdam nog zoveel goede projecten te verzinnen waar we aan willen bijdragen. Wie weet kunnen we bijvoorbeeld aansluiten bij een van de projecten op Rotterdam-Zuid. Of kan Gers! Foundation helpen om speelpleintjes op te knappen. Ik noem maar wat. Plannen en idealen genoeg. Nu moet het eerst vorm gaan krijgen!”

Help ons!

Iedereen die een bijdrage wil leveren aan Team Gers!/de Roparun, is van harte welkom. In welke vorm dan ook! Je kunt hiervoor contact opnemen met Sander, via sander@gersfoundation.nl. Direct een bijdrage storten kan via rekeningnummer NL15RABO 0195218590 ten name van Stichting Gers! Foundation.