Kloppend hart van Rotterdam

Geduld is een schone zaak

Martine de Wit Tekst
Rick Arnold Beeld

Het is een tijdje stil geweest rond Winston Bergwijn, beter bekend als rapper Winne. Na aankondiging van zijn nieuwe album begin 2017 lijkt de plaat er nu toch écht te komen. Als alles gaat zoals gepland, verschijnt het album ongeveer tegelijk met dit magazine. Wanneer we Winne vragen waarom het zo lang duurde, krijgen we meteen een indruk: life happened. Maar nu de puzzelstukjes dan eindelijk in elkaar vallen, gebeurt het ook goed. Winne over organische processen, nieuw talent en balans in de rapscene.

“Sorry dat ik wat later terugbel, maar ik zit hier met een situatie”, begint de 39-jarige rapper uit Rotterdam-West. Winne is ook maar gewoon een mens, zo blijkt: hij zit thuis te wachten op de loodgieter. “Ik ben net terug van vakantie en toen ik thuiskwam trof ik een enorme lekkage aan. De timing is echt verschrikkelijk, zo vlak voor de release van het nieuwe album. Maar ik ben wel een bikkel hoor, ik ga niet bij de pakken neerzitten.”

Inderdaad: opgeven is niet zijn ding. Maar zaken forceren en creativiteit afdwingen ook niet. Hij gelooft in organische processen en wachten op de juiste omstandigheden. Dat dingen daardoor langer duren, zijn de fans inmiddels gewend. Zijn debuutalbum Winne zonder strijd werd flink vertraagd door een zoektocht naar de perfecte producer. In de intro van dat album is de boodschap dan ook: bedankt voor het wachten. We vragen of de nieuwe plaat weer zo’n verwijzing bevat. De rapper lacht: “Dat zou wel terecht zijn, hè? Misschien wel. Ik moet de nummers voor het album nog selecteren, maar we hebben inderdaad een track waar zo’n zinnetje in zit.”

Goede klik

Hard werken aan het nieuwe album kwam er in 2017 dus niet van. Waar was Winne dan wél mee bezig? Onder meer met zijn nieuwe platenlabel Couture 33, vertelt hij. “Begin 2017 ben ik mijn eigen sublabel gestart onder de vleugels van het gevestigde Topnotch. Heel erg tof, maar dus ook heel hard werken. Alles is nieuw en je bent continu aan het vallen en opstaan. Want ook al heb ik Topnotch als grote broer, ik wil toch dingen zelf uitzoeken. Wat enorm motiverend werkt, is dat ik omringd word door geweldig getalenteerde mensen. Ras King is bijvoorbeeld een jonge artiest die bij mij onder contract staat en met hem is het fijn werken in de studio. Niet alleen voor zijn eigen platen, maar ook voor die van andere artiesten. En die van mijzelf. Ras komt bijvoorbeeld op mijn nieuwe album een paar keer terug als producer en als vocalist. Dat soort samenwerkingen gebeurt heel organisch. Het kan ook zijn dat Ras en ik samen bezig zijn en dat Melissa Lopes, een andere artiest, even binnenloopt en iets toevoegt. We hebben een fijne groep mensen die heel goed met elkaar klikt. Als we allemaal in de studio zijn, gebeurt er iets.”

‘Ik maak geen dansmuziek, maar luistermuziek. En dan moet je écht iets zinnigs te zeggen hebben’

Iets zinnigs zeggen

Jong talent stimuleren is belangrijk voor Winne. Jaren voordat hij zijn eigen label startte, was hij daar op de achtergrond al mee bezig. “Het is belangrijk om anderen te helpen, waar je ook komt. Ik ben ook geholpen. Als rapper Alee Rock mij aan het begin van mijn carrière niet op sleeptouw had genomen, was ik nooit gekomen waar ik nu ben. Ik vind het belangrijk om voor anderen te doen wat hij voor mij heeft gedaan. Het estafettestokje doorgeven, zeg maar. En zo kunnen we hopelijk samen zorgen dat er wat meer positiviteit in de wereld komt.”

Hij legt uit hoe hij dat voor zich ziet: “Succes wordt groter als je het deelt. En hoe meer succes je hebt, hoe meer je kunt betekenen. Als artiest heb je nu eenmaal een luidere stem, je komt harder binnen bij jongeren dan bijvoorbeeld hun docenten of ouders. Als ik kan zorgen dat er meer artiesten zijn die muziek brengen met een positieve boodschap, draag ik graag mijn steentje bij.”

Winne staat zelf ook bekend als een artiest met een boodschap. “Turning the other cheek, mensen inspireren het juiste te doen, daar sta ik voor”, stelt hij. “Ook mijn nieuwe nummers hebben gewichtige thema’s als wereldleed en discriminatie. Ik laat mensen graag nadenken en dat is niet ineens veranderd. Ik ben nog steeds gewoon dezelfde jongen, alleen dan tien jaar ouder. Meegaan met de trend van bluffen en stoer doen? In de beginjaren vóór mijn debuutalbum deed ik dat wel, maar dat is niet meer aan mij besteed. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het goede muziek. Rap is een competitieve sport en je moet een beetje bluffen als je net begint. En al die nummers over dure auto’s en horloges gaan eigenlijk over ‘van niets iets maken’. Dat is cool. Maar het is ook luchtig. Ik wil een tegenhanger bieden, balans brengen. Ik maak geen dansmuziek, maar luistermuziek. En dan moet je écht iets zinnigs te zeggen hebben.”

Goedkeuring

De fans weten dat Winne op eerdere albums ook veel over persoonlijke zaken rapt. Uit zijn nummers blijkt wie hij is en waar hij vandaan komt. Letterlijk – uit het Oude Westen, bij de Schietbaanstraat en Kogelvangerstraat – en natuurlijk vooral figuurlijk. Die persoonlijke lijn komt op het nieuwe album ook terug, vertelt de rapper. “De relatie waarover ik praat in het oude nummer Alles wat ik wil is inmiddels voorbij. Ik heb nu een track gemaakt over diezelfde relatie, waarin ik terugdenk aan alles waar we doorheen zijn gegaan. Je krijgt zeg maar een update. Familie is ook een belangrijk onderdeel van dit album. Een bijzonder moment was toen mijn moeder in de studio kwam voor opnames. Ik heb een Surinaams nummer gemaakt en ik wilde graag dat zij de intro deed. Dat vond ze eerst helemaal niet leuk, maar ze deed het echt heel goed! Met mijn vader heb ik een luistersessie gedaan en dat was ook heel belangrijk voor me. Want als er iemand is van wie je goedkeuring wilt, dan is het natuurlijk wel je vader.”

Gelukkig was Bergwijn senior positief, dus als het goed is kan de rest van het land inmiddels ook zijn oordeel vellen. En anders wachten we gewoon nog even…  

Geboren: als Winston Bergwijn op 20 april 1978 in Paramaribo
Rotterdammer: sinds 1979
Actief als artiest: sinds 2005
Onderdeel van: Great Minds, Ecktuh Ecktuh
Hits: Lotgenoot, W.I.N.N.E, Alles wat ik wil
Artiesten op label Couture 33: Melissa Lopes, Ras King, Raw Roets