Kloppend hart van Rotterdam

Festival fever

Mathijs Sukel Tekst
Stock Beeld

Zomer in Rotterdam. Grijs wordt weer groen, donker weer licht en vele festivals blazen de stad nieuw leven in. Gers! licht alvast een tipje van de sluier op.

Jazz Festival Hillegersberg

Ooit met je benen in de Bergse plas gebungeld onder het genot van jazz-klanken? Dat kan tijdens het Jazz Festival Hillegersberg dat in juni wordt gehouden. Drie dagen lang is het daar goed toeven aan de boorden van de Bergse Plas. Kabbelend water, prachtige luchten en genieten van het goede leven. Van vrijdag tot en met zondag strijken bekende en minder bekende jazz-goden neer in ‘The Hill’ om er een leuk feestje van te maken. En je hoeft echt geen Porsche of dandy sloep te hebben om erbij te horen. Iedereen die houdt van gezel-ligheid en leuke muziek is welkom. De sfeer is relaxed, het eten en drinken meer dan goed. En met de muziek is ook niks mis. Naast ‘pure’ jazz kon het publiek de afgelopen jaren genieten van: power bob van Hans Dulfer, blues van Harry Muskee, latin van de New Cool Collective, dance van Moondance en rock van George Kooymans en Barry Hay. Alleen hopen dat de weergoden dit jaar hun instrumenten eens goed stemmen, want daar heeft het festival de afgelopen jaren wel pech mee gehad.

www.jazzhillegersberg.nl

Route du Nord

Het Montmartre van Rotterdam wordt Noord ook wel eens genoemd. Dat is wellicht wat overdreven, maar leuk is het wel daar in Noord. Met zijn designwinkeltjes en restaurantjes. En het barst er van de initiatieven. Neem Route du Nord, een meerdaags festival in juli met beeldende kunst, livemuziek, literatuur en feest. Een handjevol kunstenaars die hun atelier wilden openstellen, is er tien jaar geleden mee gestart. Toen had het de grootte van een knisperend haardvuurtje waaraan kunst- en cultuurliefhebbers hun hart konden warmen. Maar dat vuur verspreidde zich snel, want aan de editie van 2013 deden al 150 kunstenaars en artiesten mee, in meer dan vijftig panden en horecagelegenheden. Toch is Route du Nord niet massaal. Dankzij de aparte ateliers en kunstenaars heeft het nog steeds de intimiteit van de beginjaren. Het festival verhuisde wel van locatie; van het gebied rond het Zwaanshals naar het Zomerhofkwartier. Dat ligt achter club BIRD. Een prima plek om een vuurtje te laten branden.

www.routedunord.nl

ZigZagCity

ZigZagCity is voor Rotterdammers die denken alles al gezien te hebben. Die het centrum kunnen dromen en voor wie de stad ogenschijnlijk geen geheimen meer heeft. Maar let op: het architectuurfestival haalt je uit die comfortzone. De eerste editie in 2012, waarin het gebied rond De Lijnbaan centraal stond, trok 50.000 bezoekers. De route van 2014 is geïnspireerd op veranderingen in het gebied rondom de Markthal en de Meent. Het festival belooft bezoekers dit jaar mee te nemen op een reis door het Laurenskwartier. Van de Luchtsingel naar de Kubuswoningen waar van het Blaakse Bos een exotische oase wordt gemaakt. Met palmbomen. Middenin de stad. Dat is weer eens wat anders. Andere verrassingen die bezoekers te wachten staan, zijn balkonscènes, geheime tuinen, films op daken, archeologische vondsten en muziek. ZigZagCity duurt van donderdag 29 mei tot en met maandag 9 juni. Dat is tijdens de openingsweken van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

www.zigzagcity.nl