Rotterdammers maken Rotterdam

Eenmaal binnen is verkocht

Michel Carree Tekst

Hendrik van der Wyck heeft nooit niet in de horeca gezeten. Tenminste: in zijn werkzame leven. En als we hem ontmoeten in zijn laatste etablissement, The Boathouse Kralingen, vermoeden we dat het weleens niet zijn láátste etablissement zou kunnen zijn.

Van der Wyck, vijftiger, bracht zijn jeugd als kind van een Nedlloyd-expat door in Japan, op Curaçao en in Venezuela. Zijn thuisbasis lag echter in Wassenaar, dus toen de tijd kwam om te studeren was de weg naar Rotterdam snel gevonden. Een weg die leidde tot een levenslange liefde voor de stad en haar inwoners. Economie werd het, aan de Erasmus Universiteit. En al snel moest er geld in het laatje komen om zijn studentenleven te kunnen bekostigen. Het werd de horeca.

Vos & Wyck

Samen met een studiegenoot begon hij na een kortstondig verblijf in loondienst aan de Westerstraat zijn eerste café: Vos & Wyck. Dat was van 1994 tot 1997. In dat laatste jaar werd het tijd om het groter aan te pakken: restaurant De Plasmolens aan de Plaszoom stond te koop, en samen met compagnon Herman Vaanholt smeedde Van der Wyck de zaak om tot De Tuin van de Vier Windstreken. Een toegankelijke zaak, prachtig terras en acht koks in dienst om de grootste honger te stillen.

Buitenkansje

En dan doet zich een buitenkansje voor: een bouwvergunning op een kavel aan de oever van de Kralingse Plas, praktisch recht tegenover De Tuin aan de andere kant van het water. Het is 2008, en er gaat nog heel wat water door de Maas voordat in april 2016 The Boathouse Kralingen de deuren voor het publiek opent. De inrichting is modern chic en de zaak leent zich voor een compleet scala aan mogelijkheden. Van intieme lunch tot bruiloftsfeest, van teambuilding-uitje met diner tot outdoor-activiteit met barbecue.

Rotterdam Mooier Maken

Als horecaondernemer die Rotterdam een warm hart toedraagt organiseert Van der Wyck graag evenementen die ten goede komen aan de stad. Zo organiseert hij met zijn compagnon al enige tijd het jaarlijkse Rotterdam Gala, op initiatief van burgemeester Aboutaleb. In 2018 vond het Gala plaats op een groot ponton op de Kralingse Plas, voor de deur van The Boathouse Kralingen. De opbrengst van ruim vier ton kwam ten goede aan de Stichting Rotterdam Mooier Maken, die er buurtspeeltuintjes in de stad mee opknapte.

Dat kunnen we zelf beter!’

Het werk in en aan The Boathouse Kralingen is nog lang niet klaar. De insteek van de zaak was: kleine groepen doen we zelf, voor groepen boven de zestig man huren we een cateraar in. Dat was eens maar nooit weer: “Dat kunnen we zelf beter!” De grote barbecues zijn in eigen beheer gebouwd, klaar om grotere groepen aan het water te voorzien van de mooiste gegrilde gerechten. De locatie leent zich dan ook prima voor buitenactiviteiten: strandvoetbal, een sloepenrace, bootcamp. Stijlvol af te sluiten met, naar keuze, barbecue, walking diner of uitgebreid luxediner.

Diversiteit

Als manager van in totaal tachtig man en vrouw personeel heeft Van der Wyck een druk bestaan, al kan hij de dagelijkse bedrijfsvoering overlaten aan Wouter Lentz, die inmiddels mede-eigenaar van The Boathouse Kralingen is. Dat geeft Van der Wyck de mogelijkheid bezig te zijn met het smeden van toekomstplannen. De focus voor The Boathouse Kralingen ligt op diversiteit: er is zoveel mogelijk op deze plek. De sfeer en ambiance in combinatie met de ruimte en het uitzicht maken het speciaal. Wie eenmaal binnen is, is verkocht.

Raad van Bestuur

Veel bedrijven hebben de mogelijkheden van The Boathouse Kralingen inmiddels aan den lijve ondervonden: van lokaal schoonmaakbedrijf tot de complete Raad van Bestuur van KPN. Ook was The Boathouse Kralingen al een gewilde trouwlocatie en een plek voor condoleances of voor een afscheidsbijeenkomst voorafgaand aan een uitvaart.

Van der Wyck heeft zijn zaken goed voor elkaar, en staand op het terras van de een kan hij genieten van het uitzicht op de ander. Altijd met zijn gezicht naar het water van de Kralingse Plas.