Rotterdammers maken Rotterdam

Een stokbrood op pootjes

Laura van der Steen Tekst
Emiel Meijer Beeld

Laten we eerlijk zijn: op een zondag met je ouders langs eindeloze rijen schilderijen slenteren is geen bezigheid die veel kinderen op hun verlanglijstje hebben staan. Musea zijn haast genoodzaakt hun exposities te vereenvoudigen naar een soort speelplaats waar kinderen vooral veel kunnen doen – en niet zozeer zien. Museum Boijmans van Beuningen steekt hier met ‘Alles Kids’ op geheel eigen wijze een stokje voor.

Kinderen worden schromelijk onderschat als we ervan uitgaan dat ze kunst niet kunnen waarnemen, vindt conservator Fransesco Stocchi. “Kunst heeft op zichzelf altijd een dramatisch of speels aspect – een spontaniteit die veel kinderen herkennen. Om die reden staan kind en kunstenaar dicht bij elkaar.” En daarom mag je het jezelf bij de expositie ‘Alles Kids’ lekker gemakkelijk maken door je schoenen uit te trekken bij binnenkomst. Ook

Senna (9) en Rock (6) uit Rotterdam trappen hun schoenen uit en bestormen de onbekende hal, nieuwsgierig naar alle geluiden, bewegingen en kleuren.

Kermit

Een van de eerste herkenningspunten is de grote foto van een man met Kermit de Kikker op zijn schouder, een werk van Wouter van Riessen. Dan volgt een film van Bruce Nauman, die op een vierkante meter danst op beeld. Senna observeert en volgt de danspassen van de Amerikaanse kunstenaar op.

Naast alle kunstwerken staan verschillende open vragen. ‘Kun je tijd dansen?’ of ‘Hoeveel ruimte heb je nodig om te kunnen dansen?’ Vragen die vooral tot de verbeelding spreken. “Er is geen goed of fout antwoord, het is vooral om kinderen na te laten denken over wat ze zien met betrekking tot zichzelf, tot het individu”, aldus Stocchi.

Selfies

In de volgende zaal ligt de nadruk op de vraag hoe het jonge individu zich verhoudt tot zijn of haar omgeving. Hier worden bijvoorbeeld selfies gemaakt onder een grote spiegel aan het plafond, kruipen bezoekers in de grote kartonnen constructie van Erik van Lieshout en kun je jezelf natekenen op groot formaat. “Ik vind dit gedeelte denk ik wel het leukst,” zegt Rock. “Wel lastig, met een heel lange stok tekenen!”

De laatste ruimte prikkelt de zintuigen van de kinderen des te meer: deze is gevuld met herkenbare voorwerpen, maar wel met een twist. Een stokbrood op pootjes, vleeswaren van gips en een beer in de deurpost. “Ik wilde een schakeling maken tussen wat werkelijkheid is en wat niet,” verklaart de conservator.

Na het zien van al deze inspirerende beelden mogen de kinderen zelf vormgeven. “Waarom is er alleen rode klei?!” vraagt Rock aan zijn zus. “Gebruik je fantasie”, roept Senna hem toe. “Ik heb heel veel fantasie; ik ben één en al fantasie!” En dat komt nou juist goed uit bij Boijmans van Beuningen.

Zelf ook de expositie ontdekken? Dat kan tot 22 januari 2017. Toegang is gratis voor kinderen tot en met 18 jaar.