Zeg je Schiedam, dan zeg je in dezelfde adem Nolet. Die verbondenheid is al sinds de oprichting van de wodka-, jenever- en gindistilleerderij in 1691 immens. Schiedammer Frank Klerks, al bijna 43 jaar werkzaam bij Nolet Family Distillery, snapt de diep verankerende band als geen ander.
Er zijn twee filmpjes die nooit uit zijn telefoon mogen worden verwijderd. Dat van de joviale omhelzing waarmee heftruckchauffeur Frank Klerks (63) werd begroet bij het huis van Bob Nolet, de elfde generatie uit de beroemde distilleerfamilie. En dat van de speech van Bobs vader, Carel Nolet sr., tijdens Franks veertigjarige jubileum. Deze video’s zeggen alles over de reden dat hij al sinds zijn twintigste onafgebroken bij het oudste bedrijf van Schiedam werkt: het persoonlijke contact, het warme familiegevoel binnen Nolet.
“De deur staat altijd open. Op elke flessendop staat het ook: Visit Us in Schiedam Holland. Niet alleen bij KETEL 1 Jenever en bij onze gin. Ook bij Ketel One Vodka, veruit ons grootste merk. Dat wordt naar bijna honderd landen geëxporteerd. NOLET’s Gin is trouwens de lekkerste gin die er bestaat. Zoet en floraal, met tonen van roos, perzik en framboos. Het is echt een one of a kind gin, van deze bestaat er geen tweede.”
Smaak in de mond
Onbevooroordeeld is hij natuurlijk niet, maar hij heeft genoeg smaak in zijn mond om stellig te kunnen zijn: “Ik zit bij Nolet in het smaakpanel. Elke batch wordt voor het bottelen getest op mogelijke afwijkingen door de beste proevers van het bedrijf. De bevindingen van het smaakpanel worden meegenomen door de familie. Het eindoordeel wordt altijd geveld door een familielid. Onze producten zijn en blijven family approved. De twaalfde generatie is inmiddels actief in het concern.”
Tunnel
De gin is niet de enige reden dat Frank Klerks zo trots is op zijn werkgever. “Met zo’n 85 meter is de tunnel van Nolet de langste private onderaardse doorgang van Nederland. Die heb ik inderdaad onder de Schiedamse Buitenhaven live aangelegd zien worden. Evenals de molen, de hoogste stellingmolen ter wereld. Die wordt gebruikt om energie op te wekken en als ontvangstruimte. Onze molen is echt een landmark. Maar Schiedam is niet alleen uniek vanwege molen De Nolet, maar vanwege alle molens. Stiekem heeft deze stad een heel mooie historische binnenstad.”
En die stad wordt gesteund. Zowel de distilleerderij als de familie steunt allerlei projecten in de stad, projecten gericht op een veilige, duurzame maatschappij en/of het veerkrachtiger maken van mensen die een steuntje nodig hebben. De Moutery, een ontmoetingsplek voor eenzame senioren, is er één van. “Daarmee lopen ze alleen niet te koop, bescheiden dat ze zijn.”
Participatie
De maatschappelijke verantwoordelijkheid van Nolet reikt verder. De distilleerderij werkt nauw samen met Stroomopwaarts, een participatiebedrijf dat mensen begeleidt naar een baan. “Hun medewerkers werken zo secuur dat er van de 200.000 giftboxen die jaarlijks de Amerikaanse markt opgaan nog nooit één pakket is teruggekomen omdat er een krasje op zat of wat ontbrak. Het is iets dat Nolet aan iedereen doorgeeft: help elkaar, denk lokaal. Bartenders van over de hele wereld worden in het programma Garnished with Good gestimuleerd een cocktail te maken met bijvoorbeeld Ketel One Vodka en honing van een imker uit de buurt.”
En last but not least: Nolet is een van de drie hoofdsponsors van 750 Jaar Schiedam. Als blijvend cadeau aan de jarige Jeneverstad opent Nolet in het Witte Huis naast distilleerderij The Copper Club, een cocktailervaring in een heuse speakeasy bar. Welk programmaonderdeel we vooral niet mogen overslaan? Frank: “Het leukste is eerlijk gezegd al geweest: het International Dutch Distillers Festival (IDDF), op het terrein van Nolet. Maar er blijft genoeg over. Mijn tip: pak de watertaxi. De halte is even verderop. Je gaat me gelijk geven, dat Schiedam zó mooi is.”