Kloppend hart van Rotterdam

Een gelukkig stukje aarde in Rotterdam-Noord

Madelon Baans Tekst
Janneke Kroon Beeld

Ze begon op Instagram met het vertellen van haar verhaal. Het verhaal van plantaardig en onbewerkt eten. Op haar foodblog dat ze later startte kon ze nog meer van dat verhaal kwijt. En straks? Straks vertelt ze het gewoon zelf aan tafel en door middel van de producten die je kunt krijgen bij Happy Earth op het Zwaanshals, de eerste ‘plant based whole foods’ winkel en eetgelegenheid van Rotterdam. 

Geschoold als interieurarchitect legde Yonca Özbilge de basis voor conceptueel denken en ondernemen. De stap van kunst en cultuur naar een foodblog – en straks naar een horecazaak en winkel – lijkt misschien groot, maar is zo vreemd nog niet voor iemand die altijd al graag met eten bezig was.

Haar eigen overstap van vegetarisch naar volledig plantaardig eten wekte veel creativiteit op. “Je moet steeds nieuwe dingen bedenken en proberen.” Ook liet ze zich inspireren in Amerika, waar vaak de basis ligt voor ontwikkelingen die hiernaartoe overwaaien.

Maar Rotterdam is geen Amerika. Volledig plantaardig eten, is dat niet een brug te ver voor de ‘doe maar normaal dan doen we al gek genoeg’ Rotterdammer? “Rotterdam is natuurlijk nuchter, maar voor mij is het juist ook een plek waar ruimte is voor iedereen. Er is ruimte voor de bitterbal én ruimte voor groene smoothies.”

Rotterdam-Noord, met haar creatieve hotspots en jonge ondernemers, is straks een ‘gelukkig stukje aarde’ rijker. Omdat Yonca haar verhaal daar vertelt. “Niet omdat het een trend is, omdat er markt voor is of omdat ik er rijk van wil worden, maar vanuit mijn eigen passie voor plantaardig eten en compassie voor de wereld.” 

Geroosterde zoete aardappel met zwarte bonen vulling [2 pers]

2 zoete aardappels
1 blikje (400 gr) zwarte bonen, uitgelekt en
afgespoeld
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
2 el olijfolie
1 tl komijnpoeder
1 tl gedroogde koriander
150 ml water of groentebouillon
zout en peper naar smaak
Topping naar smaak, bijvoorbeeld: verse
koriander, avocado, limoen en cherrytomaatjes

Prik met een vork gaatjes in de aardappels en rooster ze in 50 minuten gaar op
200 graden. De aardappels moeten door en door zacht zijn, dit controleer je door er in te prikken. Zet de oven uit en laat de aardappels er nog 10 minuutjes in staan. 

Verhit ondertussen de olie in een pan en fruit hierin de ui met de knoflook en kruiden zo’n 2 tot 3 minuten. Voeg nu ook de bonen en het water of de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat het op laag vuur, met deksel op de pan, nog 30 minuten door pruttelen. 

De vulling is klaar wanneer het water bijna geheel verdampt is en er een stevige vulling is ontstaan. Indien nodig kun je de kooktijd iets verlengen.

Leg de aardappels op een bord en snijd ze in de lengte open. Vul ze met het zwarte bonen mengsel en maak af met topping naar keuze. Aan tafel!