Kloppend hart van Rotterdam

De stad in met een taalcoach

Marianne Post Tekst
Studio 1/60 Beeld

Rotterdam barst van de helden. En dan hebben we het niet over Erasmus, Kaat Mossel of Bep van Klaveren, maar over verborgen helden. Want wie is toch die man of vrouw die onopgemerkt goed doet voor de stad? Deze keer: Erik Kuijpers, taalcoach.

De liefde voor de Nederlandse taal belijdt Erik Kuijpers niet alleen in het lezen van boeken. Hij helpt ook Rotterdammers van buitenlandse afkomst kleine stapjes op weg in onze ingewikkelde en mooie taal. Via Stichting LOV (een vrijwilligersorganisatie die diverse taal- en participatieprojecten verzorgt voor migranten) komt hij sinds een paar maanden wekelijks over de vloer bij een 73-jarige man uit Eritrea. “Hij is heel blij met de nieuwe woorden en werkwoordsvormen die hij leert, hij is echt serieus bezig.” Maar de taalcoach kan het niet laten om zijn leerling meer voor te schotelen dan alleen de Nederlandse taal. “Hij kent Rotterdam nog niet zo goed, dus ik heb hem pas geleden een plattegrond van de stad gegeven.”

Bijbel

Kuijpers printte ook foto’s voor hem uit van belangrijke locaties en bouwwerken als de Van Brienenoordbrug, de Maastunnel en het Erasmus MC. Onlangs zijn ze samen op stap geweest en heeft hij al deze plekken in het echt laten zien. “Dat is toch een mooie manier om de taal te leren?” Kuijpers helpt ook graag bij andere zaken. Hij geeft bijvoorbeeld uitleg over brieven van de overheid of zorginstellingen. ”Ik heb ook weleens een tv aangesloten. Geen probleem.” Behalve de man uit Eritrea helpt hij ook andere migranten in Rotterdam op weg met de Nederlandse taal. Met een Nigeriaanse jongen die hij via de kerk kent, oefent hij Nederlands aan de hand van Bijbelteksten. “Het geloof is belangrijk voor hem, dus de Bijbel is een dankbaar hulpmiddel om het Nederlands te leren.”

Schuchter

Eigenlijk is Kuijpers, zo vindt hij zelf, een schuchter persoon. “Maar tegelijkertijd ben ik erg nieuwsgierig. Dit is een mooie manier om nieuwe werelden te leren kennen. Ik zou nobel kunnen zijn en kunnen zeggen dat het zo goed is om anderen verder te helpen met taalkennis. Dat is natuurlijk ook wel zo. Maar ik heb er zelf ook veel voldoening en plezier van om anderen blij te maken. Dus ja, het is ook een beetje eigenbelang.”