Kloppend hart van Rotterdam

De Gerste muurschilderingen van Rotterdam

Lotte Kuhlmann Tekst
Nathalie Schram Beeld

Street Art tours zijn in steden als Berlijn en New York niet meer weg te denken. Met de prachtige muurkunstwerken die Rotterdam rijk is, is het dan ook geen verrassing dat er vanaf 9 april een speciale Rotterdam Street Art Route te lopen is, inclusief app.

Op de eerste zonnige dag van het jaar neemt Dave Vanderheijden, werkzaam bij Rewriters Rotterdam, de initiatiefnemers van de route, ons mee door Rotterdam. We beginnen bij het centraal station en lopen richting de Westkruiskade. Dave: “De route is zeven kilometer en je doet er ongeveer drie uur over. In die tijd kom je langs 28 kunstwerken en je eindigt weer bij CS.”

Zoveel Rotterdamse talenten

De kunstwerken zijn door zowel buitenlandse als Nederlandse artiesten gemaakt. Twaalf van de 28 muren zijn in opdracht van Rewriters beschilderd door Rotterdamse kunstenaars. “Sommige van onze eigen Rotterdammers zijn zo getalenteerd en zijn in het buitenland onwijs populair. Het is zonde dat ze in hun eigen stad bijna geen podium krijgen.”

Dat komt volgens Dave door de gemeente. Zij hebben altijd een streng beleid gevoerd tegen street art en graffiti. Toch verandert er iets volgens hem. “Eerst verwijderde Rotterdam alles wat maar met graffiti te maken had, nu merk je dat ze er steeds meer voor open staan. Bedrijven willen zelfs graag dat hun buitenmuren worden voorzien van een kunstwerk om zo vandalisme tegen te gaan.”

‘Bedrijven willen graag dat hun buitenmuren worden voorzien van een kunstwerk’

‘Ze moesten er niets van weten’

Hij wijst naar een grote schildering van Venour op de hoek van de Westkruiskade: “Deze muur hadden we graag zelf laten beschilderen, maar Venour heeft dit in opdracht van de gemeente gedaan. We vinden hem echt te gek!” Om de hoek is een muur door de Braziliaanse Onesto beschilderd. “Dit gebouw is van Woonstad en zij moesten er niets van weten, maar de kunstenaar heeft het gewoon gedaan. Zeven jaar later zijn ze er onwijs blij mee en willen ze het op meer panden laten doen.”

In de app kun je met je GPS precies zien bij welke muurschildering je je bevindt. Per kunstwerk is er een uitgebreide beschrijving en een audio-guide. Wie zelf een kunstwerk tegenkomt kan een foto insturen, zodat deze opgenomen kan worden in de app.

Hard aan de slag

De Rewriters hebben grootse plannen. Nu leidt de route vooral door het centrum, maar ze hopen binnenkort ook losse routes in andere wijken van Rotterdam te kunnen maken. Dave: “En dan willen we natuurlijk samenwerken met kunstenaars uit de wijk.” Ze betrekken ook bewoners bij de nieuwe kunstwerken. “Ze mogen stemmen over de kunstenaar die straks los gaat op de muur in hun wijk. Dat werkte heel goed bij het werk van Ready2Rumbl. Er stemden wel 1000 bewoners op zijn ontwerp.”

Vanaf 9 april kan iedereen genieten van de Rewriters Street Art Route-app. Het enige minpuntje van de route? Volgens Dave is er vanaf Pompenburg terug naar het station maar weinig street art te zien. “Maar we gaan hard aan de slag om ook daar kunst te creëren.”