Vraag horecaman Kristian de Leeuw wat EuroBrouwers voor hem betekent en hij hoeft niet na te denken. “Alles! Het is mijn kindje.” En dat zegt wat, want Kristian is geen nieuwkomer. Hij stond aan de wieg van bekende Rotterdamse zaken als BAR, Café Marseille en Poing. Maar die droom van een eigen brouwerij? Die borrelde al jaren. “Een biertje drink je samen. Het gaat om ontmoeten, ouwehoeren, verbinden. Dat gevoel wilde ik vangen.”
Toen hij hoorde dat de oude Glasfabriek in Schiedam leegstond, twijfelde hij geen seconde. Eén belletje. Twee jaar later gingen de deuren open. “Het is echt een familiebedrijf geworden”, zegt Kristian lachend. “De zoon van m’n compagnon staat achter de ketels en m’n eigen koters van vijf en acht helpen waar ze kunnen. Tafels dekken, glazen sjouwen, dat soort dingen. Tijdens evenementen helpen buren en vrienden mee. EuroBrouwers is van en voor iedereen.”
Of je worst lust
Op 17 juni 2023 was het zover: EuroBrouwers opende in de monumentale Glasfabriek uit 1899. Waar ooit jeneverflessen van de band rolden, stroomt nu bier uit de ketels – op het grootste terras van Zuid-Holland, goed voor ruim 2000 vierkante meter. Binnen serveert de restobar bieren als Hoppig Blond, Superpils en Frisse Wind, met een brouwinstallatie van 600 liter. Er wordt samengewerkt met andere creatieve brouwers, zoals Kaapse Brouwers en Nevel Wild Ales.
De keuken? Europees met een knipoog naar het oosten. Denk Duitse en Poolse worsten, Oekraïense pierogi, tafelzuur. Niet toevallig: veel van het personeel komt uit Polen. Kristian: “Ik hou van Europa. Mensen hebben daar vaak een negatief beeld bij, maar ik vind het prachtig. Vooral het zuiden: warm, familiair. En juist ook het oosten – Polen, Oekraïne, Tsjechië – daar voel ik me mee verbonden.”
Groeien? Ja graag!
Toch is de plek in de Glasfabriek tijdelijk. Uiteindelijk komt hier woningbouw. Dus wordt er gezocht naar een nieuwe locatie – liefst in Schiedam of Rotterdam. “We willen blijven brouwen, maar ook ruimte voor een restaurant en events. Graag wat groter. Dan kunnen we eindelijk voldoen aan de enorme vraag.” Want die vraag is er. Kristians andere horecazaken schenken al het eigen bier en ook andere cafés staan in de rij. “Maar we kunnen het simpelweg nog niet aan. Hopelijk komt daar snel verandering in.” En als we het dan toch over dromen hebben? “Hoe mooi zou het zijn als mijn jongens later de zaak overnemen!”