Kloppend hart van Rotterdam

Boeken

Michel Carree Tekst

Ook in coronatijden blijven de boeken met een Rotterdams thema verschijnen. Ook in een lockdown blijft de stad tot de verbeelding spreken, kennelijk. En alhoewel boekhandels lange tijd de deuren gesloten moesten houden, is het inmiddels weer mogelijk om lekker langs de rijen met leesvoer te struinen. 

Smaak van de Waard

Esther van Leeuwe

Een kookboek. En de waard is in dit geval de Krimpenerwaard, al beperkt het boek zich niet tot die regio: Rotterdam doet ook mee. Esther van Leeuwe schreef dit boek vanuit haar streven naar duurzaamheid. De streekproducten uit onze regio verwerkt zij in allerhande gerechten. Kruiden, groente en fruit en granen, maar ook vis en wild. De lokale leveranciers worden ook met naam en toenaam genoemd, en komen zelfs aan het woord. Dus de ijverige thuiskok kan niet alleen aan de slag in de keuken, maar ook in de winkel van de boer, de jager en de graanmolen om de benodigdheden voor de maaltijd in te slaan. (€ 24,50)

Het feessie van Nijntje

Dick Bruna, vertaald door Gerard Cox en Bert Nicodem

Het vierde deel in de reeks Nijntje opse Rotjeknors. Het concept is bekend: Gerard Cox en Bert Nicodem vertalen een bestaand verhaal (in dit geval dus ‘Het feest van Nijntje’) naar onvervalst Rotterdams. Nijntje is jarig en trekt haar mooiste jurk aan, want opa en opoe Pluis komen op visite. Het origineel van Dick Bruna wordt in grote lijnen gevolgd, maar uitstapjes met typisch Rotterdamse uitspraken worden niet geschuwd: “En wat een pakkies legge daar, da’s vast niet voor de grap. Ik plof haast van nieuwsgierigheid, dus uitpakken die hap.” Na Nijntje op de fiets, Nijntje in de diergaarde en Opa en opoe Pluis een leuke volgende titel in de reeks. (€ 6,95)

Rijnmond vanuit de wolken

Bart Hofmeester

Een gevalletje stoeptegel, deze uitgave. Maar wat een fraaie! De opvolger van Rotterdam vanuit de wolken spreidt de vleugels uit naar omringende gemeenten als Capelle aan den IJssel, Vlaardingen en Hoek van Holland. Maar de Maasstad wordt ook zeker niet overgeslagen in dit lijvige werk, dat 320 foto’s telt en twee kilo weegt. De foto’s, genomen in de periode 1950 – 1990, tonen een magistraal overzicht van een stad in de wederopbouw. Hoe voorheen agrarisch gebied verstedelijkt. Hoe industrieterreinen en autosnelwegen bezitnemen van het landschap. Haarscherp gefotografeerd vanuit een vliegtuig. Een boek om te willen hebben. (€ 39,95)

Rotterdam – vernieuwde uitgave

Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij

Een nog lijviger boek dan het vorige (568 pagina’s en een kilo of drie), maar wat een juweeltje. Oudenaarden en Vroegindeweij schreven de biografie van Rotterdam, vanaf het bombardement tot heden. Dat deden ze een aantal jaren geleden al en die druk verkocht razendsnel uit. Vandaar nu de vernieuwde uitgave, waarin ze nog eens vijf jaar aan het verhaal hebben toegevoegd. Het verhaal van Rotterdam-na-de-oorlog is het verhaal van de wederopbouw, van verval en van hervonden trots en elan, van de smeltkroes van culturen. De schrijvers van dit boek – beide drager van de Erasmusspeld – leveren een huzarenstukje: de Bijbel van Rotterdam. Niet goedkoop, wel een aanwinst op de leestafel. (€ 49,95)