Rotterdammers maken Rotterdam

BN’ers over wat zij gers vinden in Rotterdam

Marcel Jongmans Tekst
Claire Droppert Beeld

‘Straat met duizenden smaken’

Foto: aangeleverd Ahmed Aboutaleb

“Een straat waar je beter niet doorheen kunt lopen, zo werd de West-Kruiskade ooit beschreven in de Lonely Planet reisgids. Maar in de nieuwste editie van 2013 wordt de straat omschreven als ‘een multiculturele straat met duizenden smaken, geuren en kleuren’, waar je heerlijk kunt wandelen en eten voor een betaalbare prijs. Ik kom er graag en elke keer smaakt dat nog steeds naar meer. De veiligheid is er de laatste tien jaar enorm op vooruitgegaan. Bewoners en ondernemers samen hebben van de West-Kruiskade een aantrekkelijke en veilige winkelstraat gemaakt. Als je er een tijd niet geweest bent, zul je aangenaam verrast zijn. Wat ik verder graag doe, is rustige wandelingen of fietstochten maken en me laten leiden door het licht, de lucht en de mensen die ik tegenkom. Onverwachte ontmoetingen, gesprekken die over meer gaan dan het weer, daar doe je mij echt een plezier mee.”

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam

‘Mijn eerste volwassen stapjes’

Foto: aangeleverd Ancilla Tilia

“Mijn favoriete plek, of in ieder geval de eerste plek die in me opkomt wanneer ik aan Rotterdam denk, is de Mathenesserlaan. Dit is de straat waar ik dagelijks doorheen fietste als ik naar het Erasmiaans Gymnasium ging. De bomen in die straat nemen prachtige vormen aan, afhankelijk van het seizoen. Ik reed er altijd vol verwondering doorheen. Ik dronk er ook in mijn eentje mijn eerste cappuccino bij het Westerpaviljoen, na een zwaar studiejaar. Later ging ik op mezelf wonen en keek ik uit op de Mathenesserlaan vanuit de Breitnerstraat. Het was een moeilijke tijd voor mij, maar ik haalde heel veel kracht uit die leuke buurt. Ik at vaak een ontbijtje bij het Westerpaviljoen, terwijl ik het AD las en de wereld probeerde te begrijpen. Nu heb ik voornamelijk heel fijne herinneringen aan die buurt en aan mijn eerste volwassen stapjes in de grote wijde wereld. Ik kom nog steeds heel graag in Rotterdam en soms maak ik een omweggetje om weer even door die straat te kunnen lopen.”

Ancilla Tilia, (erotisch) model en presentatrice

‘Sittin on the dock of the bay-gevoel’

Foto: Men At Work TV Produkties

“Rotterdam is een belevenis. Elke dag weer en elke plek een ander soort ervaring. Voor culturele inspiratie ga ik naar de Kruiskade. Om de echte Rotterdammers te spreken ga ik naar de markt. Het centrum is een aparte metropool op zich. Rotterdam is de stad die me na aan het hart ligt en elk gedeelte heeft een heel eigen karakter. Maar aan het water bij de haven, kom ik pas echt tot rust. Daar kan ik even Quintis zijn. Nadenken over de ècht belangrijke dingen in het leven. Daar krijg ik een ‘Sittin on the dock of the bay’-gevoel en kijk ik hoe de tijd voorbij gaat. Niet alleen aan mij, maar ook aan ons als Rotterdammers. Wat heb ik bereikt? Zal ik wat hebben kunnen betekenen voor iemand? Al is het maar één iemand. Ik wil een verschil maken in alles wat ik onderneem en ik hoop dat ik later kan terugkijken en kan zeggen: ‘Aan die verandering, daar heb ik aan meegewerkt.’ Daar op die plek aan het water bij de haven ben ik trots op de stad waar ik woon: Rotterdam.”

Quintis Ristie, presentator, theatermaker en acteur