Rotterdammers maken Rotterdam

Natuurlijk verweven met de community

Mark Boninsegna Tekst
Lennaert Ruinen Beeld

Wesley van den Bos en Warner van Es van corporate evenementenbureau Around010 Events leerden elkaar vier jaar geleden kennen via Instagram. Wesley heeft een achtergrond in het bankwezen en Warner in de marketing en communicatie. Sinds ze elkaar voor het eerst zagen, is het dik aan. Warner ging mee naar Wesleys huis en is eigenlijk nooit meer weggegaan. Het was ook de tijd van de coronalockdowns. En waar die lockdowns bij veel mensen zorgden dat de relatie onder druk kwam te staan, zelfs kapot ging, werd de band tussen Wesley en Warner alleen maar sterker.

Niet alleen de relatie tussen Wesley en Warner werd sterker. Ook het evenementenbureau van toen nog alleen Wesley groeide gestaag. Doordat ze elkaar zo goed aanvoelen, komt Warner voor Wesley werken en niet veel later is Warner mede-eigenaar én hebben ze een geregistreerd partnerschap. Het gaat zo lekker met alles, dat ze vorig jaar ook nog eens uitgebreid zijn met Around020 Events en het artiestenbureau Around010 Bookings.

Talkshow
Samen maakten ze voor OUTtv de eerste en enige LHBTIQA+-talkshow van de wereld: Pride Summerweek. Met vele gasten en artiesten die uitgenodigd werden op hun dakterras en met de skyline van Rotterdam als achtergrond, werden leuke en moeilijke onderwerpen besproken. De show was in twaalf landen te zien. Er komen openhartige mailtjes van jonge mensen die het programma op tv zien, uit onder andere Polen, bij Wesley en Warner binnen. Blij dat ze eindelijk iets op tv zien dat over hen gaat en wat hen bezighoudt. Maar ook mailtjes van moeders, die door de talkshow hun kind beter gingen begrijpen.

Zelf zien ze zich niet als mensen die op de barricaden staan, ondanks dat ze veel voor de community doen of voor mensen betekenen. Zo wilden ze per se het onderwerp Pride & Religion in hun talkshow hebben, om ook een positief verhaal uit de geloofsgemeenschap te vertellen. Het was net na de tijd dat de Nashville-documenten overwaaiden naar Nederland. Zo ondertekende de fractievoorzitter van de SGP het antigay-document.

Toen de vader van Warner dit vernam, stuurde hij een aantal Nederlandse ondertekenaars een brief waarin hij als predikant stelde dat hij niet begrijpt dat zulke stellingen gepretendeerd worden door hen als zijn zoon gelovig is en God liefde is en er voor iedereen is. De strekking: religie en de gay-community kunnen hand in hand gaan.

Het werk van Wesley en Warner verweeft zich op een natuurlijke manier met de community. En dat moet het ook zijn: iets normaals. Wanneer je dan de dingen laat zien zoals ze nou eenmaal zijn, krijgen mensen vroeg of laat het inzicht dat het ook gewoon is.