Kloppend hart van Rotterdam

Als een Italiaanse film

Chris van Marion Tekst
Ilya de Milde Beeld

In de tuin van een oude villa aan de Schaardijk zijn we te gast bij Sieberen Meerema. Het is Rotterdam, maar honderd meter verder doemt het bord ‘Capelle aan den IJssel’ al op. De villa ademt een en al charme en sfeer. En dan de tuin, precies zoals in een Italiaanse film. Met een lange, keurig gedekte tafel, leuke mensen, rode wijn, witte wijn, water. En… heerlijke gerechten.

Het is zeker een jaar geleden. Met Wij zijn Gers! waren we te gast in Ballroom, aan de Witte de Withstraat. Hier legde de directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond uit hoe zij tijdens de eerste coronagolf erger wisten te voorkomen. Maar dat was toen. Inmiddels zijn we drie golven verder en kon de hele club eindelijk weer bij elkaar komen. En dat voelde fantastisch.

Er is altijd iets te vieren

Bij aankomst kregen we meteen een glas bubbels. Want we hadden iets te vieren. En er is eigenlijk altijd iets te vieren. Al snel raakte iedereen met elkaar aan de praat. De een had meer onder de lockdown geleden dan de ander, maar iedereen zag de toekomst zonnig in en had er zin in de schouders er weer onder te zetten. Typisch die Rotterdamse ondernemers. Altijd kansen zien en er voor willen knokken. Klaar met corona, de mouwen opstropen en weer vooruitgaan.

In de schaduw van de brug

De villa aan de Schaardijk werd ooit gebouwd door de eigenaar van de naastgelegen cementfabriek. Zo kon hij altijd een oogje in het zeil houden. Nu vinden we er Kookstudio Meerema. Hier maakt Sieberen met zijn vrouw Anja en zoon Max de heerlijkste gerechten. Binnen hangt een fijne sfeer, mede door de enorme hoeveelheid schilderijen die Sieberen zelf maakt. Buiten is de tuin weelderig begroeid en het stikt er van de bloemen. Achter de aan de tuin grenzende dijk ligt de Maas waarover die gigantische Van Brienenoordbrug gespannen is. Aan de overkant het pittoreske centrum van Beverwaard, dat net als de villa in de schaduw ligt van die enorme brug, die nog imposanter is als je er vlak naast staat.

En dan het diner

Sieberen had iets bijzonders voorbereid. In een zelfgebouwde Duitse oven zat een enorme bak met grond. In die grond gepofte aardappels, uien en pompoen. Prachtig gegaard, sappig en smaakvol. Er waren Zeeuwse mosselen, zo van de grill. In wat aluminiumfolie en met een klontje kruidenboter.

En dan zou je discussie verwachten: carpaccio vooraf of bavet als hoofdgerecht. Sieberen pareert die ondoenlijke keuze met een traktatie: een bavet waar alles in zit wat carpaccio zo lekker maakt. Pijnboompitjes, Parmezaanse kaas, noem maar op. Even aan twee kanten op de hete plaat en het is heerlijk. Wat een prachtig gerecht.

Zoon Max stond intussen in de voortuin van de Villa met zijn Ooni, een mooie compacte pizzaoven. En hierin bakte hij voor iedereen echt Italiaanse pizza. Al mocht je het ook zelf doen natuurlijk. Perfect deeg. Mooie, gerookte mozzarella. En gekaramelliseerde witlof. Heerlijk zoet. Wat een prachtige smaak. Dat alles werd afgetopt met dolce. Zoals Sieberen zelf zei, terwijl hij de chocoladesaus over de banaan en het vanille-ijs lobde: “Ik wil gewoon een dame blanche!”

Fijn

Dan is het zover. Het is 22:00 uur, de tijd dat – op het moment van deze mooie bijeenkomst – van overheidswege de terrassen moeten sluiten. Ook het terras van Kookstudio Meerema. Maar wat was het een fijne avond. Iedereen in een T-shirtje. Iedereen goedlachs en iedereen blij om elkaar weer te zien. Zoals we ooit gewend waren en waar we allemaal zo naar snakten.

Met vrienden van ‘Wij zijn Gers!’ gaan we op ontdekkingsreis door de stad. Je krijgt exclusieve toegang tot speciale ‘Wij zijn Gers!’- events. Spetterende bijeenkomsten op ongewone locaties met bijzondere thema’s en dito sprekers. Alles draait daarbij om inspiratie. Inspiratie om te groeien, nieuwe energie te krijgen en nieuwe contacten op te doen.

www.wijzijngers.nl