Rotterdammers maken Rotterdam

Aansluiten op het bedrijfsleven

Sander Grip Tekst
Luc Büthker Beeld

Een keerpunt in je leven, het kan iedereen gebeuren. Edu van de Walle overkwam het toen hij in de dertig was en het boek ‘Think and Grow Rich’ las van Oliver Napoleon Hill las. “Ik ontdekte door dat boek dat ik een ondernemer ben. Iemand die vrij wil zijn en zijn eigen ding wil doen.” En dat deed Van de Walle. Hij kocht een school.

Het EuroCollege is een oude privéschool die in 1949 opgericht werd in Rotterdam. De eigenaar ervan worstelde met de vraag hoe hij deze school onderscheidend kon maken van andere instellingen in de stad. Dat kwam naar voren in een gesprek met Van de Walle en die wist direct: dit is mijn keuze. “Na het lezen van Hills boek, wist ik dat ik iets anders wilde met mijn leven. Ik hinkte op twee gedachten, de uitzendwereld in of het onderwijs. Ik heb veel voor het Luzac College gewerkt en als kind zat ik op een studie-internaat. Zelf heb ik alle stappen doorlopen: mavo, havo, vwo en universiteit. Steeds was de vraag: wat moet ik doen om de volgende stap te zetten, om mezelf verder te ontwikkelen en om te blijven leren? Nu kreeg ik de kans een onderwijsinstelling te vormen naar mijn eigen idee. We hebben in 1998 de deal gesloten en sindsdien ben ik directeur van het EuroCollege Hogeschool.”

Een omgeving vol ambitie

Wat Van de Walle voor ogen stond en staat is een beroepsopleiding, waar ondernemers voor de klas staan. Waar van studenten een torenhoge ambitie verwacht wordt. Waar studenten worden gevormd om een mindset en mentaliteit te kweken die ondernemerschap aanmoedigt. En waar een regime van strenge maar rechtvaardige discipline heerst. “Dat laatste komt uit mijn jeugd op het internaat”, lacht hij. “Het gaat me er echter om dat we je niet leren tentamens te maken, maar dat we je leren hoe je in het bedrijfsleven direct aan de slag kunt.”

‘Wie leest, ontwikkelt zijn hersenen. Dat is de basis voor de manier waarop je werkt en denkt’

Van de Walle gaat enthousiast verder: “Opleidingen sluiten te vaak niet goed aan op de behoefte van bedrijven als het gaat om nieuwe medewerkers. Wij zetten leermeesters voor de klas, mensen die al iets neergezet hebben met hun bedrijf. Zo geven we de leerlingen een omgeving vol ambitie, een plek waar je samenwerkt en waar groepstrots heerst. En het werkt. Wij krijgen jongeren die willen leren, niet om multiplechoicevragen te beantwoorden, maar die willen leren hoe ze een bedrijf opzetten en runnen.”

Leaders are readers

“Ik leerde al vroeg de Engelse uitdrukking: leaders are readers”, besluit Van de Walle. “Het staat op school op de muur. Leiders, ondernemers, miljonairs. Allemaal lezers. Warren Buffet leest wel twee boeken per dag om grip te houden op zijn omgeving en de wereld. Zo blijf je scherp. Dat heb je nodig als ondernemer. Maar, daar geloof ik echt in: dat hebben we allemaal nodig. Wie leest, ontwikkelt zijn hersenen. Dat is de basis voor de manier waarop je werkt en denkt.”

eurocollege.nl