‘Met de Nieuwe Maas aan je voeten’

Ondernemersechtpaar Karin Jacques en Chris de Pagter beschikt dagelijks over het mooiste uitzicht van Rotterdam: het terras van bar-restaurant Prachtig aan het Willemsplein, pal naast de Spido en bijna onder de Erasmusbrug. Van bruidspaar tot zakenyup, van barbecuefan tot oppasopa en -oma: iedereen is er welkom en vindt er een … 16 oktober 2019

Hart voor jenever

De Gekroonde Brandersketel – de branderij van het Nationaal Jenevermuseum – in Schiedam is pas in 1996 naar oud voorbeeld opgericht. Toch lijkt het alsof de tijd er een paar honderd jaar heeft stilgestaan. Volgens eeuwenoud recept wordt hier nog altijd met gerst afkomstig uit een Schiedamse molen, in oude koperen ketels en op k… 19 juni 2019

De huiskamer van Schiedam

Rond het jaar 2000 werkt Van Hattum in de bediening bij Café van Diggelen, op dezelfde plek waar hij en Elderkamp jaren later Lucas Drinkwinkel zullen openen. Elderkamp, op dat moment afwasser bij De Mouterij, ziet Café van Diggelen wel zitten en sluit zich aan. In de jaren die volgen zal Van Hattum zich storten op diverse baan… 19 juni 2019

‘Loopuyt-gin is bedoeld voor de fijnproever’

Wie de Lange Nieuwstraat in Schiedam bezoekt, maakt een flinke sprong terug in de tijd. De hoge, historische panden aan weerszijden van de straat omarmen een Victoriaans park met romantische bloesembomen en slingerende wandelpaden. Jan van Stigt Thans vertelt dat dit het eerste aangelegde stadspark van Nederland is. Stel je voo… 19 juni 2019

Welkom in de wereld van ‘het gedistilleerd’

De toon wordt bij binnenkomst van de molen me-teen gezet. De ontvangstruimte ziet er prachtig uit en de aanwezigheid van een bar met daarop in grote letters Distillers Academy is veelbelovend. “Máár”, zegt Annemieke Loef, “het is geen bar zoals menigeen die kent. Het is een plek om kennis op te doen. We willen mensen echt iets … 19 juni 2019

‘De lekkerste pekingeend van Rotterdam’

北京烤鴨, oftewel pekingeend, is een bekend zo niet beroemd gerecht dat oorspronkelijk uit het noordoosten van China komt. Er zijn recepten met pekingeend bekend die stammen uit de elfde eeuw. Naar verluidt was het ook het favoriete gerecht van de familie Ming, die gedurende drie eeuwen over China regeerde. Omdat de bereiding van p… 14 februari 2019

Kip in bier geeft plezier

Wat wil je midden in de nacht eten na een avond het feestbeest uithangen? En als het even kan vullend, gezond én snel klaar? Het lijkt bijna niet te combineren, maar het is chef Rico van THOMS Stadsbrouwerij gelukt. Een recept zo heerlijk, dat je je weer even ‘bij mama thuis’ voelt. Herfstig, kruidig met mals vlees dat al uit e… 14 februari 2019

Club Vibes voor je laatste uurtjes plezier

Wie kwam er niet in de allerlaatste uurtjes van de nacht? En wie kent niet de binnendoorsluiproute naar café Stalles? De in ieder geval in je dronken bui wat schemerig ogende Club Vibes zit al sinds 1996 in hartje stad. In het pand zaten eerder al Bizar en Het Pinguïnpark. De Westersingel swingt, mede door Club Vibes. 14 februari 2019

Een hal vol eten

Foodhallen zijn in een paar jaar tijd een begrip geworden. Kleine ondernemers bij elkaar die elk hun eigen identiteit hebben en houden, maar die door bij elkaar te zitten een meerwaarde vinden voor elkaar. Rotterdam kent er inmiddels meerdere: de Fenix Food Factory kent iedereen inmiddels wel. Sinds kort zijn er ook de Foodhall… 7 november 2018

‘Het begon met drie biljarts en een biefstuk’

Ludwig Klinkhamer werd door zijn vrienden kortweg ‘Loetje’ genoemd. In 1977 opende hij in hartje Amsterdam een zaak waarvan hij hoopte dat het een populair biljartcafé zou worden. Het zou anders lopen. In 1979 belandde de ossenhaasbiefstuk op de kaart, en dat zou Café Loetje opstuwen in de vaart der volkeren. De biljarttafels w… 7 november 2018