Rotterdammers maken Rotterdam

2 gerse nominaties Zilveren Camera

Sander Grip Tekst
Arie Kievit Beeld

De genomineerden voor de Zilveren Camera 2014 werden op 21 januari bekendgemaakt. Onder hen twee fotografen van Gers! magazine. Mladen Pikulic is kanshebber in de categorie Portret Enkel met een foto van Herman den Blijker. Arie Kievit heeft zijn nominatie in de categorie Buitenland Enkel te danken aan de indringende foto die hij maakte van het vluchtelingenkamp op het vliegveld van Bangui in de Centraal Afrikaanse Republiek.

foto: Mladen Pikulic

In een reactie stelt Pikulic dat de nominatie veel betekent voor zijn werk. Het portret is opmerkelijk: de bekendste kok van Rotterdam is van bovenaf zichtbaar, slechts herkenbaar aan wat karakteristieke trekken. Pikulic: “Herman den Blijker is een indrukwekkende man. Dat bewijzen de vele foto’s van hem van verschillende fotografen.” Pikulic wilde een totaal ander beeld dan gebruikelijk. “Ik heb de foto zo genomen omdat het een perfecte compositie is van zijn postuur, hoofd en voor de hem zo herkenbare Cubaanse sigaar. Ik ben zeer trots op deze foto en natuurlijk op mijn nominatie.”

Voor Kievit (foto boven) is dit niet de eerste keer, maar ook voor hem voelt de nominatie als een erkenning van zijn fotografische kwaliteiten: “Het is de 22ste keer dat ik genomineerd word. De hoofdprijs heb ik nog nooit gewonnen, wel een paar keer de eerste prijs in een categorie. Ik weet uit ervaring dat een nominatie je werk een boost geeft.” Zijn inzending is een even indringend als bizar tafereel: ‘Ik was voor het ANP en Cordaid in de Centraal Afrikaanse Republiek. Hevige gevechten tussen Christenen en Moslims had veel mensen op de vlucht doen slaan. Ik was in het vluchtelingenkamp op het vliegveld van Bangui, dat toen werd bewaakt door militairen van de Afrikaanse Unie. Tussen de wrakken van vliegtuigen hadden duizenden mensen een plek gezocht om te schuilen. Het was als een decor, surrealistisch en fotogeniek tegelijk. Dat zie je niet elke dag.’

Zondag 25 januari is de grote dag voor Pikulic en Kievit. Dan wordt bekend gemaakt of zij de meest prestigieuze Nederlandse prijs voor fotojournalistiek in de wacht slepen.