Rotterdammers maken Rotterdam

Midden in de community

Dijlan van Vlimmeren Tekst
Rick Arnold Beeld

“FERRY is ontsproten uit het gelijknamige magazine, in 2014, hetzelfde jaar dat de allereerste Rotterdam Pride plaatsvond. FERRY is min of meer organisch ontstaan als schakel tussen retail en horeca in een galerie-achtige vorm. Het heeft even geduurd voordat we daarin de juiste balans vonden. Die tijd hebben we genomen, zoiets als FERRY moet je niet overhaast doen.

Als je me vraagt of FERRY al tien jaar een succes is, nee zeker niet. Maar we zijn, ik denk dat ik dat wel mag zeggen, uitgegroeid tot een plek die niet meer weg te denken is in Rotterdam. De kracht van deze zaak is, en dat is geen flauw marketingverhaal, dat we midden in de community staan. Binnen de community zijn er nuances. Die kleine verschillen moet je willen inzien, begrijpen en bedienen.”

Leuke mensen
“Diversiteit is de belangrijkste pilaar waarop FERRY is gebouwd. We praten en denken niet over en in termen als homo’s en hetero’s. Wij praten over leuke mensen. Wat zijn leuke mensen? Mensen die zich verwant voelen aan de community. Als je niets met voetbal hebt, ga je niet naar De Kuip. Als je niets met boten hebt, sla je de Wereldhavendagen over. In het nachtleven werkt het niet anders. Als je ergens heengaat waar je niets te zoeken hebt, heb je geen aandeel in de feestvreugde.

We hebben nog altijd exposities lopen. We bieden jong talent een podium: kunstenaars, dragqueens, dj’s. We zijn er nog niet echt mee naar buiten getreden, maar eerder dit jaar hebben we de FERRY FOUNDATION opgericht. Met deze foundation supporten wij organisaties en individuen die, in welke vorm dan ook, de diversiteit en inclusiviteit willen vieren.

Tijdens de roze viering pakken we uit met onder meer een extra grote karaoke, een Rihanna-tribute en een bingo. Die bingo organiseren we samen met de LHBTIQA+-sportvereniging Ketelbinkie. Dat is het leuke van dit event, dat er volop wordt samengewerkt. Waarom doe je dat dan niet het hele jaar door? Als je dat doet, verliest het zijn kracht. Dan wordt het gewoon. Met gewoon sta je niet in de spotlights.”

Marc Krabbedijk
FERRY, club annex bar

Marc Krabbedijk
Marc Krabbedijk