Rotterdammers maken Rotterdam

Vrijer en uitbundiger

Dijlan van Vlimmeren Tekst
Rick Arnold Beeld

“Het gebeurt steeds vaker dat er achter je agressief wordt getoeterd als je ook maar één seconde te laat optrekt voor een stoplicht. De lontjes worden steeds korter. Het mag allemaal wel weer wat aardiger, verdraagzamer in Nederland. Niet alleen ten opzichte van de LGB …QT, oh nee TQ+, plus- en minstreepje, gemeenschap, ten opzichte van iedereen.

Je hoort het, ik heb het eigenlijk nooit over de LGBTQ+ of LHBTIQA+-gemeenschap. Niet om dwars te liggen, integendeel. Het is een term waarover ik struikel. Ik kom publiekelijk niet lekker uit mijn woorden. Soort verlegenheid, denk ik. Ik heb een bloedhekel aan interviews en toespraken. In september bestaat Strano 40 jaar. Ik heb een wijntje nodig voordat ik op zo’n dag de microfoon durf te pakken. Ik ga het waarschijnlijk wel doen, om Ed te eren. We zouden dit jubileum samen organiseren, Ed Bosman en ik. We zouden nu allebei even lang eigenaar zijn geweest van Strano, als Ed eerder dit jaar niet aan een hartstilstand op straat was overleden.”

Sleutels
“Aan mijn sleutelbos hangen inderdaad aardig wat sleutels. Het begon in 2005 met de Keerweer. Daarvoor zat ik in de heterohoreca. Een vriend van mij tipte dat Piet Gamelkoorn van de Keerweer overwoog te stoppen. Na de Keerweer volgde al snel Strano, en in 2012 kwam daar Loge90 bij. In een opwelling heb ik in 2017 op Ibiza een Strano geopend. Die zaak is momenteel gesloten. Ik ben op zoek naar een goede manager, iemand die de verleidingen van het eiland kan weerstaan. Als je iemand weet?  

Op geen enkele zaak heb ik een JW-stempel willen drukken. De cafés zijn gemoderniseerd, maar aan de identiteit heb ik niet gesleuteld. Strano heeft nog altijd een bar zoals die 40 jaar geleden is bedacht. Aan de ene kant zit je hoger dan aan de andere kant, zodat je ongegeneerd met elkaar kunt flirten.

Grote verschillen tussen een gaycafé en een heterocafé zijn er niet. Bier wordt ook bij ons het meest gedronken. De sfeer is vrijer, uitbundiger, opener. En er wordt wat meer geroddeld, dat dan weer wel.”

Jan-Willem Veerbeek
Strano, Keerweer en Loge90

Jan-Willem Veerbeek
Jan-Willem Veerbeek