De eerste belangrijke stappen voor de gebiedsontwikkeling A20-zone Schiedam zijn gezet. Sinds juli 2018 is de gemeente Schiedam actief met een gezamenlijke aanpak van de locaties Schieveste, station Schiedam Centrum, Spaanse Polder, ’s-Gravelandsepolder en de locatie De Peperklip. Achter de term ‘gebiedsontwikkeling’ gaat een scala schuil aan gemeentelijke projecten en activiteiten. Het uiteindelijke doel is ervoor te zorgen dat het goed wonen en werken is in Schiedam.
De locatie ter hoogte van rijksweg A20 in Schiedam Centrum is in principe een krachtig economisch gebied door de geweldige ligging. Immers, de Schiedamse en Rotterdamse havens zijn dichtbij, het gebied bevindt zich aan de rand van de steden Schiedam en Rotterdam, naast een snelweg, een Intercity-station en op een knooppunt van openbaar vervoer. Schiedam wil de kansen benutten die zich voordoen en het gebied transformeren tot een aantrekkelijke woonlocatie, aangevuld met een innovatief bedrijventerrein en een vernieuwd station. Hoe pakt de gemeente Schiedam dat aan? Hieronder zetten we de hoogtepunten tot nu toe op een rijtje.
Euroscoop
Niet voor niets heeft het Euroscoop Cinema en Leisure Centrum zich in dit gebied gevestigd. Sinds de opening eind 2017 is dit the place to be voor een gezellige middag of avond uit. Filmliefhebbers in de regio hebben deze vijfsterren bioscoop met elf zalen al ontdekt en voor een drankje en een hapje kan men kiezen uit maar liefst vier restaurants. Volgens uitbater Raymond Ling van restaurant Mr. Chow is dit ‘een super locatie’. “Wij draaien al vanaf de start goed, maar deze locatie heeft de potentie om te groeien.”
Er is een ruime fietsenstalling bij het Cinema en Leisure Centrum en een P&R-garage waar ook openbaar vervoer-reizigers met fikse korting gebruik van kunnen maken. Daarnaast juicht de gemeente Schiedam de komst toe van een hotel op Schieveste.
Woningbouw op Schieveste
Voor het braakliggende terrein op Schieveste, rondom Lentiz Life College, heeft zich een marktpartij gemeld bij de gemeente Schiedam. In plaats van kantoren ligt er een initiatief om op deze locatie 3.000 tot 3.500 woningen te bouwen. Eind 2018 is een overeenkomst gesloten voor grondreservering. De komende twee jaar worden benut door zowel de marktpartij als de gemeente Schiedam om in kaart te brengen welk woon- en leefklimaat ze op Schieveste wensen.
Professionele boulderwand
De gebiedsontwikkeling A20-zone Schiedam omvat tevens de aanpak van de verschillende onderdoorgangen. Wie vanuit het Centrum richting Noord wil gaan en vice versa, passeert namelijk niet één maar een aantal viaducten. Nu zijn die nog in grijs beton en niet sfeervol, terwijl de gemeente een meer aantrekkelijke verbinding voor ogen ziet tussen het centrum en het gebied boven de A20. Zo zijn de onderdoorgangen hier onlangs schoongemaakt, is de graffiti verwijderd en alles opnieuw geschilderd.
Maar er gebeurt meer. Om het gebied geschikt te maken om er te verblijven, is bij de onderdoorgang bij het Euroscoop Cinema en Leisure Centrum een boulderwand gecreëerd. Deze eerste gratis toegankelijke professionele wand voor de nieuwe Olympische sport boulderen (klimmen zonder touw) is op 9 mei geopend. Voor de Schiedammer Tim Reuser is deze oefenwand vlakbij huis een buitenkansje. Deze veelvoudig Nederlands kampioen Boulderen wil zich kwalificeren voor de Spelen in Tokyo 2020. “Het is uniek dat een gemeente als Schiedam een openbare boulderwand realiseert. Dit zal de klimsport een enorme impuls geven”, verwacht Reuser. De gemeente hoopt hiermee dat in ieder geval deze onderdoorgangen bezoekers en sporters trekken.
Aantrekkelijk voor talenten, investeerders
De bedrijventerreinen Spaanse Polder en ’s-Gravelandsepolder maken een belangrijk onderdeel uit van de gemeentelijke plannen. Samen met onder andere de gemeente Rotterdam en het Openbaar Ministerie werkt Schiedam al sinds 2014 aan een strategie om malafide bedrijven te weren uit dit gebied. De gemeenten geven daarmee een duidelijk signaal af en werken toe naar innovatieve en hoogwaardige bedrijventerreinen, in samenwerking met de vele bonafide ondernemers die hier al zijn gevestigd. Zo hebben burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en burgemeester Lamers van Schiedam in september 2018 het startschot gegeven voor sloop van oude bedrijfspanden. Door sloop wordt ruimte gemaakt voor nieuwe ontwikkelingen, dat is de boodschap!
De jarenlange aanpak van beide gemeenten werpt vruchten af. Het wordt tijd voor een koerswijziging: met een heldere economische visie wordt de aanwezige bedrijvigheid verstevigd. Schiedam wil tot een regio behoren die voorop loopt in Europa bij de transformatie naar een nieuwe economie, met een aantrekkelijk klimaat voor talenten, ondernemingen en investeerders. Om zelf een goed voorbeeld te geven, is het voormalig pand van de Openbare Nutsbedrijven, het ONS-gebouw, tot hotspot in het gebied aangewezen. In het ONS-gebouw staat de deur open voor nieuwe ondernemers, starters en scale-ups om elkaar te ontmoeten, samen te vernieuwen en te werken aan de toekomst. De eerste huurders hebben zich al gemeld en er worden verschillende activiteiten ontplooid, zoals een Open Coffee.
Onderwijs & arbeidsmarkt
Om te kunnen innoveren en om innovaties bij te houden, is goed personeel nodig. De arbeidsmarkt is een belangrijke schakel in de economische en sociale ontwikkeling van Schiedam. De gemeente wil de vraag naar arbeidskrachten en het aanbod in het gebied rondom de A20-zone beter bij elkaar brengen. Ze willen immers een sociale stijging bewerkstelligen voor Schiedammers. Een economisch krachtige regio biedt Schiedam lokaal kansen. Daarmee is de gebiedsontwikkeling A20-zone Schiedam in volle gang.