Kloppend hart van Rotterdam

Schmidt Zeevis en Andaluce

Linda Vermeulen Tekst
Beeldig fotografie Beeld

Bij de een komt de zakenman strak in het pak tijdens de lunch een ‘harinkje’ happen, bij de ander bestelt de bijstandsmoeder met Rotterdamse tongval een ‘vissie’. Schmidt Zeevis en Andaluce zijn beide visverkopers, maar daar houdt de vergelijking op. Over een ding zijn ze het eens: kwaliteit proef je niet alleen, die zie je, ruik je en en voel je.

Schmidt Zeevis

Achter de meterslange toonbank ligt bijna elke denkbare vis. In de lunchcorner hebben klanten de keuze uit meer dan 25 broodjes vis en in de notenhouten kasten liggen delicatessen als kaviaar en zwarte truffels uitgestald. “De winkel is ons uithangbord”, vertelt Marcel van Breda die samen met Jos van Vuren eigenaar is van Schmidt Zeevis. “Maar horecaondernemers zijn onze belangrijkste klanten. Zestig procent van onze omzet halen we daar. We hebben de eer om ongeveer de helft van alle Michelin-zaken in Nederland tot onze klanten te mogen rekenen. Maar we zijn net zo goed blij met middenklasse restaurants als Hotel New York en SS Rotterdam. Ook leveren we aan het Koninklijk Huis. Bij het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Maximá aten de gasten onze vis.”

‘We leveren ook geregeld aan het hof’ 

Schmidt levert ook aan bedrijfsrestaurants, bevoorraadt cruiseschepen en exporteert naar het buitenland. Van Breda: “Onze vis gaat naar bijvoorbeeld Kazachstan, Griekenland, maar ook het Midden-Oosten. Ons voordeel is dat Nederland lekker centraal ligt: de zalm komt uit Noorwegen, de haring wordt in de Noordzee gevangen en zee-egels komen uit de Middellandse Zee. Al die vis komt hier in Nederland samen en zo kunnen wij een compleet aanbod bieden. Dat is voor een chef-kok gemakkelijker dan her en der zijn ingrediënten bij elkaar sprokkelen.”

Beide heren werken al meer dan dertig jaar bij het bedrijf. “Jos doet het financiële stuk en ik het commerciële, maar we zijn altijd twee handen op één buik. Ik kick op het spel van strategisch inkopen en snel weer verkopen. Je werkt met een versproduct, dus je moet altijd snel handelen. Als het me lukt om bijvoorbeeld een kilo zee-egels te verkopen aan een kok die dat product eerder nooit bestelde, dan is mijn dag geslaagd.”

Vasteland 60
3011 BM Rotterdam
(010) 444 35 55

Vishandel Andaluce

“We hebben hier geen menukaart”, vertelt eigenaar Mhamed Taheri zittend in het restaurantgedeelte van Andaluce. “Alles wordt speciaal voor onze gasten bereid, precies zoals zij het lekker vinden. Gebakken, onder de grill of uit de oven, alles is mogelijk.” Het eetzaaltje met typisch Marokkaanse tegeltjes en een gietijzeren muurfonteintje waar je je handen kunt wassen, zit tijdens de lunch altijd vol. “Vroeger namen mensen de vis mee naar huis, maar tegenwoordig hebben ze geen zin meer in gedoe en nare luchtjes in huis, dus eten ze het gelijk hier op. Binnenkort gaan we uitbreiden en wordt het restaurant twee keer zo groot.”

‘Geen gedoe en nare luchtjes meer’

Dat het zover zou komen, had Taheri nooit durven dromen. “Ik ben begonnen als leerlingverkoper op de Afrikaandermarkt. Aanvankelijk twijfelde ik of het wel iets voor mij was, maar ik vond het heerlijk om de vissen door mijn handen te voelen gaan. In 1999 openden Mohamed El Maluki en ik samen onze eerste winkel op Zuid. We moesten in het begin echt aanpoten, maar er was in die tijd nog relatief weinig concurrentie. Ik geloof dat er nog één andere Marokkaanse viszaak was in Rotterdam. In 2002 verhuisden we naar de West-Kruiskade, omdat daar nog geen viswinkel zat en ons pand aan de Korte Hilledijk te klein was geworden.”

De eigenaren van Andaluce mogen dan misschien Marokkaanse roots hebben, ze richten zich zeker niet alleen op Marokkaanse klanten. “De hele wereld komt hier over de vloer: Spanjaarden, Portugezen, Antillianen, noem maar op. We hebben een breed assortiment, dus er is voor elk wat wils. Marokkanen eten bijvoorbeeld veel kleine vis uit de Middellandse Zee zoals sardines en ansjovis. Nederlanders bestellen vaker haring en kabeljauw. Maar dat is aan het veranderen. Nederlanders bestellen steeds vaker exotische vissen, zoals dorade. Dat is echt een trend aan het worden.”

1e Middellandstraat 21b
3073 WL Rotterdam
(010) 414 77 78