Kloppend hart van Rotterdam

Waken over Spangen

Gers! magazine Tekst
Hans van Rhoon Beeld

Auteur: Bart Noordegraaf

De Rotterdamse wijk Spangen is hét voorbeeld van geslaagde stadsvernieuwing waarbij niet een stukje, maar een hele buurt is aangepakt. Daardoor krijgt zij haar elan terug, na decennia van verval. Oude bewoners komen er weer graag en nieuwe gezinnen nemen er hun intrek. En dat –sinds 1973- onder toeziend oog van de lichtmasten van het Sparta-stadion, beter bekend als Het Kasteel.

De floodlights van Het Kasteel zagen in al die jaren na hun plaatsing de buurt veranderden. Mensen vertrokken, anderen kwamen. Spangen had het lastig, zeker in de jaren ‘80 van de twintigste eeuw. De wijk, in het eerste kwart van 1900 zorgvuldig opgebouwd met architecturale hoogstandjes als het Justus van Effencomplex, viel ten prooi aan drank, drugs, huisjesmelkers en verpaupering. Tot de ommekeer kwam, begin jaren ‘90. Onder andere door de inzet en vele protesten van een grote groep bewoners, die al jaren in de wijk woonden.

Behoud van historie en ritme

Gemeente en maatschappelijke partners grepen in. Wat leidde tot een zorgvuldig opgebouwde, maar uiteindelijk ingrijpende renovatie en nieuwbouw. Zij geven de buurt haar oude elan terug. Van klushuis tot volledig nieuwgebouwde woningen op plekken waar eens de drugspanden stonden. De wijk is flink opgeknapt. Altijd mét behoud van de historische, ritmische uitstraling en lijnen die Spangen altijd zo gekenmerkt hebben.

Langs de Schie flaneren en joggen bewoners en bezoekers, op de speelveldjes wordt gevoetbald. In de straten ontmoeten mensen elkaar. Een woning is het thuis van nieuwe gezinnen of juist van oude bewoners die weer trots zijn op de buurt.

En de lichtmasten van Het Kasteel? Die floodlights die vanuit zoveel plekken in de stad Spangen markeren? Zij staan symbool voor de onverzettelijkheid van een wijk die weer gezien mag worden. Voor bewoners, passanten én de vele bezoekers van Sparta.

Hoe staat Spangen ervoor? Fotograaf Hans van Rhoon legt het in beeld vast in de vier seizoenen. Met natuurlijk steeds de lichtmasten in beeld.