Bloeit Op geeft de Rotterdamse stadsnatuur meer kleur
Het begon in 2021 als een initiatief om wat kleur in de stad te brengen en tegelijkertijd Rotterdammers van alle leeftijden met elkaar te verbinden. Een wedstrijd die naast plezier ook toegevoegde waarde voor de stad meebrengt. Inmiddels is ‘Rotterdam Bloeit Op’ uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement waarbij scholen, bedrijven, (culturele) instellingen en inwoners van Rotterdam strijden om het grootbrengen van de hoogste zonnebloem van de Maasstad. Berend (Groenemorgen) en Lieke (Marvy Green) zijn dit jaar aanjagers van de competitie.
Wie wil kan meedoen
Dit jaar kunnen 5.000 Rotterdammers meedoen aan de zonnebloemwedstrijd. Wie mee wil doen, kan zich aanmelden op basis van een vrijwillige bijdrage. Lieke: “We werken volgens het ‘pay as you can’ principe. Dit betekent dat de deelname aan Bloeit Op gratis is voor wie het financieel niet kan missen. Voor wie het wél mogelijk is om aan het initiatief bij te dragen, kan een vrijwillige donatie doen. Samen met financiële ondersteuning van andere bedrijven zoals het Rotterdams Milieucentrum, maken deze donaties het mogelijk de wedstrijd te blijven organiseren.” Zo blijft de wedstrijd voor iedereen toegankelijk.

Samen een groener Rotterdam
Met vele andere Rotterdammers meedoen aan dezelfde wedstrijd, dat schept een band. Deelnemers kunnen van elkaar leren en elkaar uitdagen door de voortgang van hun zonnebloem te delen op social media. Vanuit Rotterdam Bloeit Op worden tijdens de wedstrijd tips gedeeld hoe je zo goed mogelijk een zonnebloem grootbrengt en wordt de spanning tot het eind opgebouwd met officiële meetmomenten. Naast dat de zonnebloemen zorgen voor een prachtig straatbeeld, schuilt er meer achter deze fleurige wedstrijd. “15.000 zonnebloemen geven een enorme boost aan de biodiversiteit in de stad”, zegt Berend. “We moedigen de deelnemers aan het niet te zien als een eenmalige actie, maar ook om de circulariteit van de zonnebloem te benutten.” Wie meedoet ontvangt hierover ook nuttige informatie. “De stad en natuur meer in balans brengen is belangrijk, maar het moet ook leuk blijven om je steentje bij te dragen”, vult Lieke aan. “Op deze manier krijgen we Rotterdammers aan het tuinieren, maken kinderen (opnieuw) kennis met planten, bloemen en de insecten én maken we de stad méér biodivers.”
Tot en met 15 april kunnen Rotterdammers zich aanmelden via www.bloeitop.nl of tot de zaadjes op zijn. Scholen en bedrijven kunnen meer informatie over deelname opvragen via bloeitop@marvygreen.com - vanaf 17 april kunnen de zonnebloemzaden worden opgehaald bij diverse pick-up locaties in de stad.

Over de initiatiefnemers
GROENEMORGEN is een Rotterdamse creatief bureau voor een duurzame stad en wereld, middels bekende initiatieven als DAK, 1000 Geveltuinen, NK Tegelwippen, MALS vegan festival en OASE Rotterdam.
Marvy Green is een stadsvergroeningswinkel voor stedelingen met een groen hart en grijze vingers. Marvy Green stimuleert het versterken van de biodiversiteit in de stad op kleine schaal, door middel biologische planten en zaden, gevulde balkonbakken, geveltuin- en boomspiegelpakketten en bewonersinitiatieven.
KONGSI is een creatief campagnebureau uit Rotterdam met een focus op duurzaamheid. Met programma’s en evenementen maakt Kongsi duurzaam leven positief en leuk. Kongsi is initiator van o.a. Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden, Pret Peloton, Bike Repair Station en Helpende Handspray.
VoorGrijs Seniorenservice is een jong bedrijf dat vanuit een praktische inslag senioren in de stad ondersteunt. Ze verzorgen ontruimingen, verhuizingen en ondersteuning bij klussen in- en om het huis. Daarnaast draagt VoorGrijs een steentje bij aan het verbinden van jeugd en senioren in Regio Rotterdam.
Krullen & Kruiden organiseert onder andere Wilde Kruiden Safari's in Rotterdam en omstreken. Ze laat zien welke eetbare planten in het wild je medicinaal en culinair kunt gebruiken. Zo opent ze de ogen van mensen voor dat mooie wilde stukje groen dat wij zo erg nodig hebben in ons leven.