Kloppend hart van Rotterdam

‘Circulair denken werkt verslavend’

Sander Grip Tekst
Joost van der Vleuten Beeld

In zijn werk kwam Arno Brans het woordje circulair eind 2017 voor het eerst tegen. Stadsbeheer Schone Stad schreef een aanbesteding uit voor het vervangen van ondergrondse afvalcontainers. Drie varianten kwamen uit de bus, maar in geen van die drie kon hij zich vinden. “In alle opties bleef er minder werk over voor de constructiewerkplaats. Dat vond ik niet goed, dus we bedachten een eigen variant. Wat als bestaande containers een tweede leven kunnen krijgen?” De directie was direct enthousiast over ons plan. Brans en zijn mannen kregen groen licht.

Loods 29 van Roteb Lease aan het Kleinpolderplein is inmiddels omgedoopt tot ‘Circulair Loods’. Hier wordt tachtig procent van elke afgeschreven afvalcontainer opgeknapt en hergebruikt. “We geven deze containers een tweede leven waardoor zij geen tien maar twintig jaar meegaan. Dit is veel goedkoper dan verouderde containers vervangen door nieuwe, het is beter voor het milieu én we hebben ervoor gezorgd dat medewerkers aan het werk kunnen blijven.”

Brans straalt als hij, gezeten op een door zijn medewerkers ontworpen stoel, tussen de opgeknapte containers zit. “Ik ben trots op wat we hebben bereikt in nog geen half jaar. Voorheen werden duizend oude containers per jaar vervangen door nieuwe. Nu kunnen we steeds meer onderdelen hergebruiken en ook voor ander materieel vinden we nieuwe bestemmingen. In totaal hergebruiken we zeventig procent van al het materieel dat binnenkomt in de werkplaats. En dat is zeventig procent meer dan een half jaar geleden.”

De werkplaats is getransformeerd van onderhouds- en revisiedienst tot uitvinderslaboratorium. “We zijn de uitdaging aangegaan circulair te worden en het is verslavend. We werken doortastend en zijn positief. We denken steeds verder. Van de oude huisjes van ondergrondse containers – het stuk dat boven de grond uitsteekt en waarin je je vuilniszak, papier of glas gooit – maken we stoelen. Oude trommels uit de containers verbouwen we tot plantenbakken. We maken basketbalbakken van rolcontainers. En we hebben plannen om de afgedankte zijplaten van ondergrondse containers tot tafels om te bouwen. Inmiddels zien we in alles een kans om iets nieuws te maken.”

En niet onbelangrijk: het slaat ook aan. De ‘containerstoel’ waarin Brans zit, is een ware hit: “We hebben een order gekregen om deze stoelen in elk gemeentepand te plaatsen. Van stadstoezicht tot het stadhuis zitten mensen straks in onze circulaire stoel. Dat is wel een juichmoment. Het geeft een kick als je veel kosten kunt besparen én iets maakt waar mensen enthousiast over zijn. Daar doen we het voor.”