Kloppend hart van Rotterdam

Uniek Rotterdams reisavontuur

Sander Grip Tekst
Joost van der Vleuten Beeld

Zet acht avontuurlijke koppels bij elkaar en je krijgt een woest plan. Met een oude Landrover Defender in estafette de Zijderoute rijden bijvoorbeeld. Dit wilde idee werd op 22 april werkelijkheid. Vanaf de Markthal vertrok de auto voor de eerste etappe van haar tocht naar Oelan Bator (Mongolië) en terug. Eind oktober moet ze weer in Rotterdam aankomen.

De populaire Markthal was het fraaie decor van een bescheiden afscheidsfeest. Zeven koppels uit de Maasstad – drie gezinnen met kinderen, twee echtparen en twee vriendenduo’s – en een echtpaar uit Beesd kwamen voor de laatste keer voor vertrek bijeen. “De afgelopen maanden hebben we samen keihard gewerkt aan dit ongelofelijke avontuur”, vertelt Rob van Rijn. Rob en zijn vrouw Mirjam zijn de trotse bezitters van de Landrover en initiatiefnemers van dit avontuur. “Heel Rotterdams hebben we er allemaal de schouders onder gezet. In zeer korte tijd hebben we met zijn allen flink geklust om de auto rijklaar te maken. Ook hebben we gezorgd dat alle basisspullen voor een reis van zes maanden in de Landrover aanwezig zijn. Iedereen is enthousiast en de betrokkenheid is groot. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan de drukte in de what’s-appgroep die we speciaal opgericht hebben voor onze estafettereis.”

Werkelijkheid

“In november kwamen we voor het eerst bij elkaar met vrienden, kennissen, collega’s en vrienden van vrienden”, gaat Rob verder. “We hadden samen met een bevriend gezin het idee opgevat onze auto in te zetten voor een estafette langs de Zijderoute. Door zwangerschap kan het andere gezin helaas niet mee.” Rob en Mirjam zaten niet bij de pakken neer en zetten het plan door. En gelukkig waren er zat andere avonturiers te vinden om de reis te kunnen maken. “Het is ongelofelijk dat we onze droom in slechts een paar maanden tijd werkelijkheid gemaakt hebben.”

Unieke tocht

Het idee is simpel maar uniek: je neemt 1 auto. Die laat je van Rotterdam via de Zijderoute naar Azië rijden. Elke vier weken vliegt een koppel naar een plek langs deze route om de auto over te nemen. Het ene koppel vliegt terug, het andere rijdt naar de volgende plek op de route waar de Landrover als estafettestokje weer overgedragen wordt. “De Zijderoute is vaker gereden”, lacht Mirjam. “Maar niet eerder door acht stellen in estafette. Dit is dus echt het begin van een unieke tocht.”

‘Een tocht als deze kan eigenlijk nergens anders starten en eindigen dan in Rotterdam.’

Rechtsomkeert

Maar zo simpel als ideeën vaak klinken, zo ingewikkeld kan de uitvoering zijn. “Het plan was om naar Beijing te rijden en de auto daar terug te verschepen”, vertelt Alle Jan Mulder die met zijn vriendin Maartje Franse van Mongolië naar deze Chinese stad zou rijden. “Maar je mag China alleen in onder begeleiding van een gids. Dat kost echt heel veel geld. En trouwens, we vonden het niet zo’n tof idee vier weken een medepassagier bij ons te hebben.”

Dus werd de route omgebogen. Niet langer rijdt de blauwe Landrover tot de Chinese kust. In Oelan Bator, de hoofdstad van Mongolië, maakt zij straks rechtsomkeert en rijdt dan via Siberië en Moskou terug naar Rotterdam. Gers! hoofdredacteur Sander Grip zal met zijn gezin De Laro, zoals de auto liefkozend door het reisgezelschap genoemd wordt, weer terug de Havenstad inrijden. “Eigenlijk is het een geluk bij een ongeluk dat we terugkeren naar Rotterdam. Een tocht als deze kan eigenlijk nergens anders starten en eindigen dan in Rotterdam.”

De Landrover is op 22 april vertrokken vanaf de Markthal in Rotterdam. Rotterdammers Ard Wallast en Marc Tijthoff rijden de auto naar Istanbul, waar zij de auto op 5 mei overdragen aan het volgende koppel. Volg de ervaringen van alle deelnemers aan deze tocht op www.naarbeijingmetdatding.nl.