Kloppend hart van Rotterdam

De stad van… Olaf Horsten

Amy Schellius Tekst
Chris Bonis Beeld

Wie: Olaf Horsten (47) Wat: IT-consultant bij bol.com

De Millinxbuurt. Beroemd en berucht in Rotterdam en daarbuiten. Zo’n twaalf jaar geleden wilde je hier zelfs overdag niet over straat lopen. Laat staan je kinderen naar school brengen of een huis kopen. Maar dat laatste deed Olaf Horsten samen met zijn vrouw wel: “Ik zag de mogelijkheden in het prachtige pand dat te koop stond: een rijtjeswoning van vijf etages in de Millinxstraat.

Vanuit Tilburg ben ik in 2010 naar Rotterdam verkast. Mijn vrouw, een Afrikaanse die jarenlang in Barcelona heeft gewoond, kon in Tilburg niet aarden. Ze vond het daar maar een ‘dorp’ en verlangde naar de grote, levendige stad. Na ongeveer een jaar huren in Oud-Charlois, waren we toe aan een koophuis en kwamen we het project in de Millinxbuurt tegen. Hier verkocht Woonstad Rotterdam casco’s van bestaande huizen met gerenoveerde voor- en achtergevels en daken. Binnen was alles gesloopt. Eigenlijk stond alleen de meterkast en de trap er nog en mochten we zelf compleet de eigen indeling van het huis bepalen.”

Dat de buurt een paar jaar daarvoor nog hartstikke crimineel was, met politiehelikopters die boven de huizen cirkelden en preventieve fouilleeracties, hield het tweetal niet tegen. “We hebben geen moment twijfel gehad. De potentie van het project was zo groot. En er gebeurt natuurlijk altijd wel wat in de grote stad. Als je daar niet tegen kunt, moet je niet in Rotterdam gaan wonen.”

Voorlopig gaat Horsten niet weg uit de Millinxbuurt. “Ik vind het heerlijk wonen hier en we zitten goed op onze plek. Het beeld dat er van Zuid is – slecht, veel achterstand – klopt lang niet altijd. Er zijn zat leuke plekken en het wordt steeds beter. Zo kom ik graag op Zuidplein, hier om de hoek. Zwemcentrum Rotterdam is daar een tijdje geleden geopend, Theater Zuidplein is vernieuwd en in het winkelcentrum vind je steeds vaker de grotere ketens.”

Opnieuw zo’n project aangaan zou Horsten ook zeker doen. Hij roept de gemeente zelfs op vaker steun te geven aan (verbeter)projecten van woningcorporaties. “Want het levert iets moois op: een gezellige multiculturele wijk waar onze drie kinderen het enorm naar hun zin hebben, lekker buitenspelen in het parkje achter ons huis en waar een fijne sfeer hangt.”