Kloppend hart van Rotterdam

Gehoorzaam Rotterdam

Annelies Heinen Tekst
Miriam van der Hoek Beeld

Twaalf jaar was Elber* (26), toen hij met zijn moeder en zusje moedig de Kaapverdische Eilanden verliet voor ons kikkerlandje. Met een gezonde dosis weerstand in zijn voeten, liet hij zich voorzichtig landen op Rotterdamse bodem. Het was aftasten, maar al snel voelde het goed. Hoewel de Nederlandse taal geen eitje was, sloot hij met gemak vriendschappen. Die sociale vaardigheden zet hij nu in voor een veilig Rotterdam.

Aangeboren of aangeleerd, die sociale bedrevenheid stamt uit de Kaapverdische cultuur. “Mensen zijn meer met elkaar. Iedereen kent elkaar, in het dorpje zelf maar ook de dorpjes daarbuiten. Het is wat kleiner, dat vond ik prettig. In Rotterdam is dat anders; de meeste mensen kennen hun buren nauwelijks. Moeite heb ik hier niet mee, jammer is het wel.”

Horecaportier

De grootste reden van hun emigratie was de nieuwe liefde van zijn moeder. Dat hij en zijn zusje hierdoor een betere toekomst werd geschonken, was een waardevolle bijkomstigheid. Dankbaar worden die kansen optimaal benut. Terwijl zijn zusje goed op weg is met haar studie, vervult hij met voldoening de functie van horecaportier, onder meer bij BIRD en THOMS.

Met mensen omgaan, ook als zij een beetje lastig zijn, is zijn werk. Hij doet het moeiteloos en met veel plezier. “Rotterdammers gedragen zich over het algemeen netjes. Ze zijn gewoon gezellig, houden van een feestje en drinken graag een biertje. Natuurlijk zit er af en toe een herrieschopper bij. Ik heb geleerd dat verbaal op te lossen. En dat lukt meestal.”

‘Rotterdammers zijn gewoon gezellig en drinken graag een biertje’

Werkmodus

Zelf beweegt Elber zich weleens op de dansvloer, maar niet vaak meer. Vooral sinds hij dit werk is gaan doen, neemt de behoefte om zelf uit te gaan af. “Ik sta namelijk continu om me heen te kijken en de boel in de gaten te houden. Die werkmodus schiet automatisch aan als ik ergens binnenstap, en die gaat eigenlijk niet meer uit.”

In Kaapverdië ervaart de beveiliger dit anders. Af en toe reist hij naar de eilandengroep om zijn twee broertjes en vader te bezoeken. Het uitgaansleven is daar volgens hem toch wat gezelliger. “Zoals ik al zei: iedereen kent elkaar en dat zorgt voor een fijne, gemoedelijke sfeer.”

* Op verzoek is alleen de voornaam gebruikt.