Kloppend hart van Rotterdam

Ketelbinkbier

Remco Stunnenberg Tekst
Salih Kilic Beeld

Hij droomt van een eigen bierbrouwerij aan de Maas. En nee, dat is zeker niet onmogelijk. “Ik weet dat er genoeg Rotterdammers zijn die Ketelbinkbier speciaal genoeg vinden om op termijn een eigen brouwerij te rechtvaardigen.” Aan het woord is Gijs Burgers, geestelijk vader van Ketelbinkbier, een no-nonsense Rotterdams blond bier dat in juni 2013 het levenslicht zag.

We spreken af in Belgisch biercafé Boudewijn aan de Nieuwe Binnenweg, een van de ruim vijftien Rotterdamse gelegenheden waar Ketelbinkbier inmiddels op de kaart staat. Uiteraard verschijnt er ook een fles Ketelbinkbier op tafel. Een prachtige fles (75 cl.) met dito logo. ‘Smaakt goed in gezelschap’ lezen we onder andere op het etiket. En inderdaad, we hebben hier te maken met ‘een sociale jongen’ die uitstekend smaakt. Een tikkeltje zoet, niet te licht maar met een alcoholpercentage van 6,8 ook zeker niet te zwaar. Kortom: een smaakvol, welhaast ambivalent speciaalbier. Burgers glundert: “Je beschrijft de smaak exact zoals ik die ooit in mijn hoofd had.”

‘Het ergste dat me had kunnen overkomen, was dat ik met 1000 liter bier was blijven zitten’ 

In het diepe

Het verhaal achter dit smaakvolle bier is niet alleen bijzonder, het getuigt bovenal van lef. Na een hoop geëxperimenteer op zijn studentenzolderkamer aan de Graaf Florisstraat dook Burgers vorig jaar in het diepe. Hij investeerde zijn laatste vijfduizend euro spaargeld in een ‘rondje brouwen’ in stadsbrouwerij De Pelgrim in Delfshaven. “Voor mij een enorm bedrag. Maar goed, het ergste dat me had kunnen overkomen, was dat ik met duizend liter bier was blijven zitten. Best een stoer verhaal aan de bar. Toch? Ik kocht ooit duizend liter bier, lachen joh. Ik moest het gewoon doen. Punt!”

Point of no return

Nadat hij de opdracht had gegeven, begon de zoektocht naar afnemers (lees: horecagelegenheden). “Daarbij hanteerde ik één maatstaf: zou ik er, afzonderlijk van elkaar, mijn ouders en mijn beste vrienden mee naar toe nemen? In dat soort gelegenheden voel ik mij zelf het prettigst. Leuke tenten, niet het ordinaire. Anyway, ik moest een afzetmarkt hebben. Er was simpelweg geen weg meer terug. Ik had het idee al wel getoetst, maar ik had maar een maand de tijd om het ook echt te gaan verkopen.” Terwijl de stadsbrouwerij bezig was met de order, trok Burgers erop uit met zijn zolderkamerbrouwsels. “Ik ben steeds met drie flessen Ketelbinkie naar cafés gegaan. Daar nam ik plaats aan de bar en ging gewoon het gesprek aan met de mensen achter de bar. Kennen jullie dit? Hoe vinden jullie het eruit zien? Uiteindelijk kwam dan vanzelf de baas erbij. Zo van: wie valt hier mijn personeel lastig? Mijn verhaal was simpel: ‘Ik heb niets te verliezen. Indien je het tof vindt, neem het mee in je assortiment.’ Dat sloeg op de meeste plaatsen aan.”  

Genieten

Sinds ruim een jaar heeft Burgers naast zijn Ketelbink-activiteiten ook een fulltime baan op de Amsterdamse Zuidas. Ondanks het feit dat hij met het bier nog geen euro verdient, wil hij die baan zeker niet typeren als noodzakelijk kwaad. Integendeel. “Het is een te gekke baan in een wereld die voor mij als afgestudeerd bestuurskundige totaal vreemd is. Adviseur op het gebied van betalingen en strategie. Dat ik dat ooit zou gaan doen. Maar het is enorm leuk en uitdagend.”

Maar droomt hij dan niet van een Ketelbink imperium? “Nee, helemaal niet. Mijn per-soonlijke doel was om te kijken of ik een goed idee zakelijk kon verwezenlijken, ondanks dat ik daar geen ervaring mee heb of voor gestudeerd heb. Het doel van Ketelbink zelf is om die iconische fles op de Rotterdamse terrastafeltjes te krijgen. Rijk worden is niet mijn streven. Ik wil gewoon dat mensen genieten van Ketelbinkbier. Mijn zus nam recent een fles mee voor haar baas. Hij koppelde vervolgens terug dat hij de fles had behandeld als ware het champagne. En nee, dat had hem niet teleurgesteld. Daar word ik intens gelukkig van. Hetzelfde wanneer ik op een terras zit en mensen bestellen een fles Ketelbink. Ik vind het supercool dat iemand zijn of haar geld uitgeeft aan iets wat ik in de markt heb gezet. Mijn product! En helemaal als ze dan zeggen dat het zo lekker is.”

‘Rijk worden is niet mijn doel. Ik wil gewoon dat mensen genieten van Ketelbinkbier’

Crowdfunding

Maar kom, heeft hij dan helemaal geen droom met zijn Ketelbinkbier? Er verschijnt een brede lach op het gezicht van Burgers. “Nou vooruit. Het heeft even geduurd voordat ik dit durfde te zeggen, maar ik zou graag een brouwerij aan de Maas verwezenlijken. Een eigen brouwerij. Ik weet ook zeker dat er genoeg mensen in Rotterdam te vinden zijn die dit bier speciaal genoeg vinden om een brouwerij aan de Maas te rechtvaardigen. Want ik wil er niet voor naar de bank. Het lijkt me juist supertof om dat te realiseren aan de hand van crowdfunding. Dat past niet alleen bij deze tijd, het past bovenal bij het sociale en gezamenlijke karakter van Ketelbinkbier. Dat is mijn droom en daar geloof ik in. Wie iets moois in handen heeft en beschikt over passie, kan ver komen in Rotterdam. Deze stad omarmt mensen die van aanpakken weten en goede initiatieven hebben.”

Meer informatie over Ketelbinkbier vind je op hun website