Kloppend hart van Rotterdam

Ondernemen in coronatijd

Michel Carree Tekst
Luc Büthker Beeld

Ondernemen in crisistijd lijkt een hachelijke zaak. Elke ondernemer plaatst voor zichzelf een stip op de horizon: dáár wil ik heen. Het coronavirus gooit dan behoorlijk wat roet in het eten bij het bereiken van die doelen. Maar hé: ondernemer word je niet voor niets. Eigenschappen als vastberadenheid, vindingrijkheid en flexibiliteit horen bij het ondernemerschap. Hoe hebben deze ondernemers zich door de crisis heengeslagen?

Conny heeft haar bijl geslepen

Pino & Co

Conny van der Velden heeft het kappersvak geleerd van Peter Pino. Zeventien was ze, toen ze bij hem in dienst trad in zijn kapsalon aan de Pannekoekstraat. Ze maakte één keer een uitstapje naar een andere kappersketen. Binnen vijf dagen was ze weer terug bij Peter, die ze ziet als haar zakelijke vader. Ze kocht zich in en nam na vier jaar de kapsalon over. Toen was ze 25, en eigenaar van haar eigen prachtzaak. Pino bleef nog jaren verbonden aan de zaak voordat hij met pensioen ging. Maar ook daarna bleef zijn: Pino & Co.

‘Ik heb het gevoel dat mensen warmer zijn geworden, geduldiger’

Uitgroeiservice

De coronaklap kwam voor Van der Velden niet onverwacht, na de sluiting van de horeca op 15 maart. De week daarna sloot de ene na de andere kapsalon de deuren. Zij niet: haar kapsalon is ook winkel met haarverzorgingsproducten en haarverfpakketten. Dat liep door, maar knippen was er niet bij. Wat er wel bij was: een als de gesmeerde bliksem opgezette service om klanten te helpen met verhelpen van uitgroei van haarkleuring.

“Maar ja, dan begint toch een periode van onzekerheid,” zegt Van der Velden. “En we zijn als bedrijf behoorlijk ingeteerd. De NOW heeft ons overeind gehouden; de noodmaatregel overbrugging voor werkgelegenheid die ondernemers tijdelijke financiële steun gaf. Ik heb acht mensen op de loonlijst staan. Ik verwachtte dat die sluiting drie weken zou duren, maar het werden er acht.”

Houthakkers

Heeft de coronacrisis Conny ook wat gebracht? “Ja, raar genoeg. Ondernemers zijn werkpaarden, hè. Houthakkers. Elke ochtend gaan we naar het bos met onze bijl om een enorme hoeveelheid hout te hakken. Elke dag weer wat meer. De crisis heeft ervoor gezorgd dat ik ook even rustig kon zitten om mijn bijl te slijpen. Dat was er al die tijd bij ingeschoten. Ik ben scherper dan ooit!”

De salon opende de deuren weer op 11 mei. Met vijf kappersstoelen in plaats van tien. Zeven dagen in de week open en werken in ploegendiensten om zoveel mogelijk klanten een frisse coupe met een bijpassend kleurtje te geven. Van der Velden heeft ze gemist. “Veel klanten zijn zelf ondernemer. Die hebben altijd een verhaal en ik luister graag naar ze. Ik leer elke dag weer wat.”

En klanten reageerden hartverwarmend, vertelt ze: “Er waren erbij die aanboden voor een jaar vooruit te betalen. Weet je: de crisis heeft ons best wat gekost en ik hoop van harte dat een tweede lockdown ons bespaard blijft. Maar ik heb het gevoel dat mensen warmer zijn geworden, geduldiger. En dat is ook wat waard. Ik hoop dat dat gevoel blijft…”

Pino & Co – haar- en kleurspecialisten
Pannekoekstraat 20-a Rotterdam
Bel voor een afspraak: 010 411 52 58
www.pinoenco.nl

Ruimte in je hoofd voor nieuwe ideeën

Wijnbar De Avonden

Seb van Deursen en zijn partner Petra Verheij zijn normaal gesproken al best druk. Hij heeft een eigen internetbureau, zij runt kinder- en jeugdboekenwinkel annex koffiecafé Ver Van Hier aan de Kleiweg. Schuin tegenover die boekenwinkel hebben ze dus ook iets samen: Wijnbar De Avonden. Genoemd naar de beroemde roman van Reve en open sinds december 2017.

Op die bewuste zondag 15 maart was het nog niet druk in de zaak toen de onheilstijding kwam: om zes uur moest de zaak op slot. In ieder geval tot 6 april. “Absurd. Totale verbijstering.” Zo omschrijft Van Deursen zijn eerste reactie. “Tot zes april… Maar wij begrepen meteen: dit gaat langer duren. Alleen, niemand die kon zeggen hoe lang.”

‘Ik hoop eigenlijk dat dat gevoel uit de coronatijd een beetje blijft hangen: die saamhorigheid’

Handen uit de mouwen

Met drie man op de loonlijst en nog maar weinig vet op de botten is er alle reden om jezelf een tikkie ongerust te maken. Van Deursen: “NOW aangevraagd en gekregen, dat helpt. Maar die gesloten zaak is voor niemand leuk. Dus zijn we de handen uit de mouwen gaan steken,” vertelt hij over hoe ze die eerste dagen zijn doorgekomen. “Al die kleine klusjes waarvan we al tijden riepen ‘dat komt nog wel een keertje’ zijn we gaan beetpakken. Likje verf links, plankje ophangen rechts. Van die dingen. Maar ja, op een gegeven moment zijn al de klusjes wel de wereld uit…”

Nieuwe ideeën

“En dan gebeurt er iets bijzonders,” neemt Verheij over. “Er ontstaat ruimte in je hoofd. Ruimte waar nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Los van de waan van de dag. We zijn natuurlijk afhaal-borrelplankjes gaan maken. En we zijn een crowdfunding-actie gestart voor een beetje extra support op de aanschaf van onze terrasvlonders. Dus toen we weer open mochten, konden we van start met een lekker ruim terras. Heerlijk, want binnen is er niet zoveel plek.”

Wijnbar De Avonden is een geliefde plek in het Kleiwegkwartier. Het winkelpandje was van oorsprong bestemd voor een slagerij, maar er heeft jarenlang van alles en nog wat ingezeten. Van Deursen en Verheij hebben de zaak zijn eigen charme teruggegeven. Mooie bar, glas-in-loodraampjes, een enorm vliegend hert tegen het plafond.

“We vervullen best een sociale functie in deze wijk,” benadrukt Van Deursen. “We krijgen veel blijken van waardering daarvoor. Van vaste gasten maar ook gewoon van buurtbewoners. Ik hoop eigenlijk dat dat gevoel uit de coronatijd een beetje blijft hangen: die saamhorigheid. En het belang van lokaal shoppen, eten en drinken. We zijn ons met elkaar veel bewuster geworden van dat waar het werkelijk om gaat: elkaar.”

Wijnbar De Avonden
Kleiweg 48-b Rotterdam
www.wijnbardeavonden.nl

‘Wij voorzien kennelijk niet in een levensbehoefte’

SHOW en zo

Bob van Rutten is samen met zijn compagnon Rik Reijnart sinds vijftien jaar de drijvende kracht achter evenementenbureau SHOW en zo. Daarnaast is hij uitvoerend artiest, zanger en entertainer. Het is geen geheim dat de evenementenbranche keihard is geraakt door de lockdown. Van Rutten: “Begin maart zeiden we nog tegen elkaar: ‘We moeten ons hierdoor niet opeens laten overvallen, we moeten ons voorbereiden’. Dat was toen veel geplande evenementen al uit de agenda werden gehaald door onze opdrachtgevers. Corona-angst. Even later was het gewoon klaar. De regering verbood alle grote evenementen tot ten minste september. Toen wisten we: ons jaar is voorbij.”

‘Alle 300.000 mensen in de entertainmentbusiness zijn allemaal in meer of mindere mate de klos’

In één klap leeg

SHOW en zo had op dat moment een ramvolle agenda voor het festivalseizoen. Songfestival en Nacht van de Kaap, Rotterdam Zingt en Zomerterras, En een lange lijst bedrijfsevenementen, particuliere feestjes, braderieën en concerten. Die agenda was in één klap leeg.

“Als bedrijf zijn we niet zo heel groot,” verduidelijkt Van Rutten. “Rik en ik natuurlijk en nog één man die ons geluid verzorgt en chauffeert. Verder hebben we uiteraard een grote schil aan freelancers om ons heen: podiumbouwers, verlichting, cateraars, roadies. Allemaal werkeloos thuis. Met SHOW en zo maken we gebruik van het kleine vangnet dat de regering biedt. We zijn er heel blij mee, hoor, maar het gaat ons op de lange termijn niet redden.”

Op slot

Daar waar andere branches voorzichtig weer mogen opstarten, blijft de evenementenbranche op slot. “Dat de theaters weer voorzichtig mogen opstarten, hartstikke leuk. Nu met maximaal dertig gasten, vanaf 1 juli met honderd. Maar een kind kan uitrekenen dat je daarmee niet uit de kosten komt, als commercieel bedrijf”, legt Van Rutten uit.

Hij denkt dat de zomervakantie scherprechter zal zijn, het kantelpunt. Komt er een tweede coronagolf en misschien wel een tweede lockdown, dan is het einde oefening. Valt het mee, dan gloort er hoop op een snelle versoepeling van de maatregelen.

De klos

“Er werken in Nederland 300.000 mensen in de entertainmentbusiness. Die zijn allemaal in meer of mindere mate de klos. Maar kennelijk voorzien wij als branche niet in een levensbehoefte. Dat ik niet kan overzien óf we overleven en hóe we dat dan doen, dat frustreert me.”

Gelukkig heeft Van Rutten nog een ander vak geleerd: van huis uit is hij schilder. Terwijl compagnon Reijnart de dagelijkse gang van zaken bij SHOW en zo onder zijn hoede heeft, staat Van Rutten weer dagelijks op de ladder. Dat werkt bijna therapeutisch: “Het is niet allemaal kommer en kwel natuurlijk”, relativeert hij. “Ik ben gezond, mijn gezin is gezond, ik vrees niet voor mijn financiële toekomst. Maar ja…” Brede lach: “Ik hou er nou eenmaal van om een knalfeessie te bouwen voor een duizendkoppig publiek!”

SHOW en zo
Hoogstad 255 Vlaardingen
010 435 08 65
www.showenzo.nl