Kloppend hart van Rotterdam

Shofukan: Parel op Zuid

Marcel Jongmans Tekst

Vanaf de historische oude kerk, moet je goed kijken om het oude hofje te vinden. Loop het straatje in en al snel vallen de Japanse elementen van Shofukan op. Een Japans cultureel centrum in…. Rotterdam Zuid.

Het is 2004 als Tini van de Wetering en Joris van Nispen besluiten een oude gereformeerde kleuterschool in Oud Charlois te kopen. De school, die als één van de weinige gebouwen in Rotterdam aan de Amsterdamse School herinnert, is vrijwel volledig intact gebleven. Er zijn nog veel oorspronkelijke details: van de houten toegangsdeuren tot het tegelwerk op muren en vloeren, van het glas in lood tot de bankjes in de gymzaal en van de gootsteentjes tot de materiaalkasten in de lokalen.

East meets West op Zuid

Met de aankoop van de school willen Tini en Joris een aantal traditionele, klassieke Japanse disciplines samenbrengen en toegankelijk maken voor een breder publiek. Als de deuren van het Japans cultureel centrum in 2005 openen, is dat precies wat er gebeurt. Samen dragen zij de Japanse cultuur uit op het gebied van kunst, kunstnijverheid, levensbeschouwing en de Japanse krijgskunst. Shofukan is er voor hen die op een inspirerende plek en degelijke manier kennis willen maken met of zich willen verdiepen in een of meer van dergelijke disciplines. Daarbij werken de twee Japankenners samen met docenten uit Europa en Japan.

Altijd wat te doen bij Shofukan

En zo tref je op ieder moment van de dag wel een andere activiteit aan. ‘De kinderen uit de buurt krijgen hier op woensdag budolessen’, zo vertelt Joris. ‘Maar op maandagavond wordt vanuit een Shintoistische stroming gemediteerd.’ De coachpraktijk van Tini is ook gevestigd in het Japans centrum en het is dus ook een komen en gaan van mensen die aan zichzelf of hun carrière werken. Tini vult aan dat ook bedrijven en organisaties hun weg weten te vinden naar Shofukan. ‘Teamtrainingen, vergaderingen, productpresentaties, conferenties…. het kan allemaal. We wisselen daarbij vaak af tussen bijvoorbeeld vergaderen en een clinic krijgskunst. Zo brengen we niet alleen Oost en West samen, maar ook lichaam en geest.’

Rust en licht

De verborgen parel op Zuid kenmerkt zich door een haast surrealistische combinatie van rust en licht. De locatie beschikt over een uniek Japans theehuis, Senshin-an, een Japanse (thee-) tuin en een traditionele dojo die samen met het verrassende schoolpand uit 1929 zorgen voor een zeer inspirerende ambiance. Vanuit de dojo met de prachtige houten vloer, kijk je via een grote glazen wand uit over de tuin. Maar vanuit de bibliotheek, met duizenden boeken van grond tot plafond, is het uitzicht net zo adembenemend.

Drukke agenda

Shofukan (lees Tini en Joris) spelen een belangrijke rol in de buurt. Ze organiseren tal van activiteiten in en rondom het centrum. Houdt daarom de website in de gaten, want wat is er nu leuker dan een bezoek aan de Japanse tuin tijdens de Open Tuinen-dag? Of een workshop sushi maken van de Japanse meesterchef Taij? Volg Shofukan via www.shofukanlocatie.nl en www.shofukan.nl