Over het wilde Europa en de gewone Rotterdammers

Boeken

Rotterdam en de Rotterdammers. Je kunt erover blijven schrijven. Er verschijnen dan ook bij de vleet boeken met een Rotterdamse inslag. Laat je deze keer meevoeren door legendarische verhalen over gewone inwoners en door de bijzondere expeditie van een reislustige tweeling.

De jongen die van de hef dook

Siebe Thissen, Uitgeverij De Meent 9-789-0831-673-29, 173 pagina’s, € 18,50 (paperback) en € 22,99 (hardcover)

Met zijn fraai vormgegeven en rijk geïllustreerde boek brengt Siebe Thissen een ware stadslegende tot leven. Lou Visser, een gewone jongen uit Crooswijk die gebukt gaat onder de crisis, duikt op 14 januari 1933 van de Hef. Met de duizelingwekkende 67 meter hoge sprong zet hij een wereldrecord dat nooit erkend is. En nooit overtroffen is. Waar Thissen vooral heel goed in slaagt: de stad tijdens de zware economische crisis voor de Tweede Wereldoorlog tot leven wekken. Je voelt de pijn en de armoede van de gewone Rotterdammers, je ruikt je penetrante lucht van de dood en dierlijk afval in het abattoir van Crooswijk en je voelt de ingrijpende verandering die voor Rotterdam aanstaande is. Daarnaast wekt Thissen enorme sympathie voor die gewone jongen uit Crooswijk, die als verzetje in zijn vrije tijd gewoon van steeds hogere objecten af wilde duiken. De jongen die van de hef dook is een fraai tijdsdocument en zorg dat de mythische Lou Visser in onze harten blijft voortleven.


Het boek der boeken

Ernest van der Kwast met fotografie van Aad Hoogendoorn, Uitgeverij De Meent 9-789-0831-673-36, 192 pagina’s, € 17,99

De odes die Ernest van der Kwast elke maand brengt aan gewone Rotterdammers zijn beroemd in de stad. In elk mens schuilt een bijzonder verhaal en Van der Kwast weet die als geen ander tot leven te wekken. Neem badmeester Hakki. Niet het stereotiepe meester of juf die zo hard langs de kant staat te schreeuwen, dat je als volwassene nog steeds midden in de nacht badend in het zweet wakker schrikt. Hakki stelt leerlingen gerust, laat ze na een baantje borstcrawl een bommetje maken, omdat leren en plezier voor hem hand in hand gaan. En boswachter Alisa bijvoorbeeld. Zij gaat langs parken en hertenkampen en probeert ‘iedere vrijdag alle dieren in de ogen te kijken’. Hoewel de titel ietwat megalomaan klinkt, is Het boek der boeken een prachtige ode aan al die Rotterdammers die de stad maken tot wat ze is. Fotograaf Aad Hoogendoorn brengt al die stadgenoten innemend in beeld. En daarmee is dit ook gewoon het boek der boeken.


The wild wild east

Gebroeders Groen, Uitgeverij Fjord 9-789-0830-148-90, 320 pagina’s, € 25,00

Twee Rotterdamse broers. Tweeling bovendien. Allebei bioloog. Allebei gek op stadsnatuur. En ook op journalistiek. Je ziet ze op tv, hoort ze op de radio, komt ze tegen in de krant. En overal vertellen ze aanstekelijk enthousiast over de bloemetjes en de beestjes om ons heen. Uitgeverij Fjord stuurde de tweeling op pad. Ze mochten vanuit Rotterdam drie maanden in een campertje rondtrekken door Oost-Europa op zoek naar echt wilde natuur. Het leverde een magistraal blij en positief boek op: The wild wild east. Over natuurparken in het oosten van ons continent. Waar je oog in oog komt te staan met wilde beren. Of nou ja, toegegeven, dat was nogal een zoektocht en de broers hebben die beer eigenlijk vooral gehoord. Een ultrawazige foto moet bewijzen dat ze hem gezien hebben. En met de beste wil van de wereld maak je nog geen beer van de beige vlek op het kiekje. Gelukkig was er nog de cameraval.

Tijdens de presentatie van het boek in het Natuurmuseum komt de ene na de andere anekdote aan bod. Hilarisch is bijvoorbeeld het verhaal over de twee kettingrokende boswachters die de broers mee op zoektocht naar slangen nemen. Het gaat over de vogels en schildpadden, over uitgestrekte bossen en slaaphutten op de top van koude bergruggen. Het boek is fraai opgemaakt en doet vooral waartoe het aan moet zetten: de lezer laten verlangen naar avontuur in de Oost-Europese natuur. Wat het ook doet: je laten zien dat je geen volleerd natuurfotograaf hoeft te zijn om terug te keren met fantastische foto’s. Voor iedereen die een keertje voorbij de Spaanse costa’s wil kijken als het om een vakantie in Europa gaat, is dit boek dé inspiratiebron bij uitstek.