Bier op z’n Rotterdams

Het beste van Rotterdam

Rotterdam kent veel mooie en bijzondere plekken. Maar wat is nou het beste van Rotterdam? De drie mannen achter Gers! kiezen om beurten een plek die zij speciaal vinden. Deze keer laat Arjen van Riel zich onderdompelen in de wereld van het bier brouwen. Zijn gids is Peter Rouwen van Brouwerij Noordt, brouwmeester in hart en nieren.

“Bier maak je met water, hop, gist en mout. En met geduld”, zegt Peter Rouwen. “Je moet veel wachten.” Hij staat naast een glimmende ketel in zijn spiksplinternieuwe bierbrouwerij Brouwerij Noordt dat is ingeklemd tussen het Zwaanshals en de Zaagmolenkade. Sinds vanochtend is hij bezig om de indrukwekkende brouwinstallatie klaar te maken voor de productie van 2000 liter speciaal bier. En dat betekent vooral veel schoonmaken. “Sommige bacteriën die tijdens het brouwproces vrijkomen, zijn funest voor de kwaliteit”, legt Peter uit. “Een teveel aan melkzuurbacteriën bijvoorbeeld, geeft het bier een zure smaak. 95 procent van de tijd ben ik daarom aan het schoonmaken. Of wachten.”